Een vrouw bij de herdenkingsplaats bij het stadion van Besiktas in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Ankara: BBC had voorkennis van aanslag

De burgemeester van Ankara brengt de Britse omroep BBC in verband met de dodelijke aanslag bij het voetbalstadion in Istanbul van zaterdag. Melih Gökçek ‏denkt dat de omroep al op voorhand wist dat de aanslag gepleegd zou worden. Op Twitter schrijft hij: "De BBC heeft een plek gehuurd waarop ze de explosie konden volgen en ze in 3 à 4 minuten konden uitzenden."

Gökçek roept de Britse omroep en de Britse ambassadeur op om uitleg te geven. "Ze moeten verklaren hoe ze binnen een paar minuten konden uitzenden. Anders geloven wij dat de Britten hier wat mee te maken hebben."

Bij de aanslag kwamen zeker 44 mensen om, onder wie 36 politiemannen. De terroristische beweging TAK, een afsplitsing van de PKK, heeft de aanslag opgeëist.

Dat de BBC snel ter plekke was, lijkt niet onlogisch. Het nieuwe kantoor van de BBC in Istanbul is vlak bij het stadion van Besiktas, waar zaterdag de explosies gebeurden. "De BBC besloot in het voorjaar al om naar de huidige locatie te verhuizen, omdat het gewoon een heel goede plek is in de stad", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Absurde uitspraken

Waagmeester vertelt dat de burgemeester van Ankara bekendstaat om zijn vergaande en soms absurde uitspraken. "Zoals deze, die nergens op gebaseerd is, maar mogelijk wel gevaarlijk is voor de betrokken journalisten. Roepen dat het buitenland en vooral buitenlandse journalisten medeplichtig zijn aan terreuraanslagen is de laatste tijd normaal geworden in Turkije."

Gökçek is niet de enige met aantijgingen tegen de media, zegt Waagmeester. "Ook columnisten in pro-regeringsmedia uitten afgelopen dagen die beschuldiging. Hun gedachte: omdat veel buitenlandse journalisten binnen enkele minuten na de explosie daarover twitterden, moeten ze wel voorkennis hebben gehad. Journalisten twitteren dat uiteraard omdat ze, net als ikzelf, de explosie horen. De kranten waar deze beschuldigingen in staan, worden gelezen en geloofd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl