NOS NieuwsAangepast

Eenvoudigere regels voor mensen met schulden

Het kabinet wil mensen met schulden beter beschermen tegen deurwaarders en overheidsdiensten.

Staatssecretaris Klijnsma heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om de beslagvrije voet aan te passen. Dat is het deel van het inkomen waar schuldeisers altijd van af moeten blijven.

Die voet bestaat nu ook al, maar wordt in driekwart van de gevallen te laag ingeschat. Volgens Klijnsma komt dat vooral doordat de mensen met schulden zelf allerlei informatie moeten aanleveren. Ze moeten bijvoorbeeld vertellen welke toeslagen ze krijgen en wat hun woonlasten zijn. Maar de betrokkenen hebben hun spullen vaak niet op orde.

Daar zit voor de deurwaarders ook meteen de grootste winst van het wetsvoorstel. Wilbert van de Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders "We kunnen straks zelf aan de belastinginformatie van de schuldenaren komen zonder dat we van hen afhankelijk zijn. Daardoor is het voor zowel de schuldenaar als voor de schuldeiser meteen duidelijk voor hoeveel we beslag kunnen leggen. Dat is veel helderder en eerlijker."

5 procent

Het is de bedoeling dat het bedrag in de toekomst wordt vastgesteld door één deurwaarder, op basis van het inkomen en de gezinssituatie. Daarmee wordt ook voor midden en hogere inkomens voorkomen dat ze door een loonbeslag meteen onder het bestaansminimum komen. De staatssecretaris denkt dat dat sneller en duidelijker werkt. Volgens de nieuwe wet moeten mensen met schulden minimaal 5 procent van hun inkomen gebruiken om hun schulden af te lossen.

Klijnsma hoopt dat de wet nog voor de verkiezingen door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Als dan ook de Eerste Kamer zich snel achter de wet stelt, zouden de nieuwe regels 1 juli volgend jaar in werking kunnen treden.

Klijnsma kondigde eerder ook al een afkoelingsperiode aan voor mensen met schulden. Die maatregel is bedoeld om de betrokkenen een kleine adempauze te geven. Die duurt minimaal een half jaar en moet ertoe leiden dat een hulptraject meer kans van slagen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl