Max Verstappen in actie tijdens de GP van Brazilië, met achter zich Kimi Räikkönen
NOS SportAangepast

Max Verstappen is inhaalkoning van de Formule 1

Max Verstappen heeft afgelopen seizoen de meeste inhaalacties van alle Formule 1-coureurs verricht. De Nederlander haalde in totaal 78 keer een rivaal in, zo heeft bandenfabrikant Pirelli becijferd. Dat is het hoogste aantal sinds 1983, de eerste keer dat deze statistieken werden bijgehouden.

In totaal werden afgelopen seizoen 866 inhaalmanoeuvres in 21 races geteld. Dat is een gemiddelde van 41,2 per grand prix. In Hongarije waren de minste inhaalacties (10), in China de meeste: 128.

Hoewel Verstappen een aantal imposante inhaalraces achter zijn naam heeft staan, is hij niet degene die de meeste inhaalacties in één race heeft verricht. Die eer is voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton, die tijdens de Grote Prijs van China helemaal achteraan startte en vervolgens achttien bolides inhaalde.

Vettel het minst ingehaald, Bottas het snelst

Sebastian Vettel is de coureur die afgelopen jaar het minst vaak werd ingehaald. De Duitser van Ferrari werd slechts één keer gepasseerd. Dat was uitgerekend door Verstappen, tijdens de regenrace in Brazilië van vorige maand.

De snelste race van het jaar was de Grote Prijs van Italië, die door wereldkampioen Nico Rosberg werd gewonnen met een gemiddelde snelheid van 237,5 kilometer per uur. Het snelheidsrecord van 2016 werd gevestigd door de Fin Valtteri Bottas. De Williams-coureur kwam in Mexico tot een topsnelheid van 372,5 kilometer per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl