NOS VoetbalAangepast

Vierde Ballon d'Or voor Cristiano Ronaldo

Ronaldo: weer een droom die uitkomt

Cristiano Ronaldo is voor de vierde keer in het bezit gekomen van de Ballon d'Or, de door voetbaltijdschrift France Football uitgeloofde prijs voor de Wereldvoetballer van het Jaar.

De 31-jarige Portugees, die op een shortlist van dertig voetballers stond, ontving de Gouden Bal eerder in 2008, 2013 en 2014.

Top-10 Ballon d'Or 2016

Speler (club/land)Punten
1.Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal)745
2.Lionel Messi (FC Barcelona/Argentinië)316
3.Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Frankrijk)198
4.Luis Suárez (Barcelona/Uruguay)91
5.Neymar (Barcelona/Brazilië)68
6.Gareth Bale (Real Madrid/Wales)60
7.Riyad Mahrez (Leicester City/Algerije)20
8.Jamie Vardy (Leicester City/Engeland)11
9.Gianluigi Buffon (Juventus/Italië)8
Pepe (Real Madrid/Portugal)8

Dat de titel naar Ronaldo ging, was nauwelijks een verrassing. De opvolger van vijfvoudig winnaar Lionel Messi won dit jaar met Real Madrid de Champions League en werd met Portugal Europees kampioen. Bij beide successen was zijn inbreng onmiskenbaar groot.

Hattrick

Ronaldo schoot de beslissende strafschop binnen in de Champions League-finale tegen Atletico Madrid, nadat hij in de kwartfinales al een 2-0 nederlaag bij Wolfsburg eigenhandig had weggepoetst met een hattrick in het eigen Bernabéu.

Bij het EK loodste hij Portugal met twee goals tegen Hongarije (3-3) op het nippertje door de poulefase. In de kwartfinale tegen Kroatië stond de aanvoerder kort voor het eind van de verlenging aan de basis van de beslissende 1-0 van Ricardo Quaresma en in de halve eindstrijd tegen Wales (2-0) nam Ronaldo de openingstreffer voor zijn rekening.

Cristano Ronaldo met de beker na het winnen van het EK

Met zijn vierde Gouden Bal zit Ronaldo recordhouder Messi inmiddels weer op de hielen. Hij laat Johan Cruijff, Marco van Basten en Michel Platini, die de prijs ieder drie keer mochten omarmen, definitief achter zich. Ruud Gullit won de trofee één keer.

Onenigheid

Het was voor het eerst sinds 2009 dat France Football weer met een eigen lijst op de proppen kwam. De afgelopen zes jaar werkte het voetbaltijdschrift samen met wereldvoetbalbond FIFA. Onenigheid tussen beide partijen leidde er echter toe dat France Football de regie weer in eigen hand nam. De FIFA reikt op 9 januari zelf een prijs uit: de Player of the Year Award.

Bij France Football mogen alleen voetbaljournalisten uit een groot aantal landen een stem uitbrengen. Bij de FIFA wordt onder meer ook bondscoaches en aanvoerders van nationale ploegen naar hun mening gevraagd. Zij kunnen kiezen uit drie genomineerden: naast Ronaldo ook de Argentijn Messi (Barcelona) en de Fransman Antoine Griezmann (Atlético Madrid).

Ballon d'Or sinds 2006

JaarWinnaarTweedeDerde
2016Cristiano RonaldoLionel MessiAntoine Griezmann
2015*Lionel MessiCristiano RonaldoNeymar
2014*Cristiano RonaldoLionel MessiManuel Neuer
2013*Cristiano RonaldoLionel MessiFranck Ribéry
2012*Lionel MessiCristiano RonaldoAndrés Iniesta
2011*Lionel MessiCristiano RonaldoXavi
2010*Lionel MessiAndrés IniestaXavi
2009Lionel MessiCristiano RonaldoXavi
2008Cristiano RonaldoLionel MessiFernando Torres
2007KakáCristiano RonaldoLionel Messi
2006Fabio CannavaroGianliugi BuffonThierry Henry
* samen met de FIFA

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl