De vijf windmolenparken op zee dragen bij aan het halen van de milieudoelstelling
NOS NieuwsAangepast

Shell bouwt megawindpark met stroom voor 1 miljoen huishoudens

Shell gaat samen met energiebedrijf Eneco, offshorebedrijf Van Oord en een dochter van het Japanse concern Mitsubishi in de Noordzee zo'n 100 windmolens bouwen en exploiteren. Het nieuwe windmolenpark is goed voor de energiebehoefte van 1 miljoen huishoudens. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt in Rotterdam.

De drie bedrijven zijn winnaar geworden van een aanbesteding die was uitgeschreven door het ministerie van Economische Zaken. Het consortium gaat bouwen ter hoogte van de Zeeuwse kust; vandaar dat het windmolenpark Borssele wordt genoemd. Met 300 miljoen euro wordt het park aanzienlijk goedkoper dan gedacht. De regering had 5 miljard euro ingeboekt voor de bouw. Een flinke besparing dus voor minister Kamp.

Eerder kreeg het Deense bedrijf Dong al toestemming om de eerste twee kavels van het windmolenpark Borssele te bebouwen. Shell, Eneco, Van Oord en Mitsubishi nemen nu de kavels drie en vier voor hun rekening. Kamp is blij dat het een grotendeels Nederlands consortium is. "Wij merken nu al dat de Nederlandse bedrijven heel veel werkgelegenheidsgroei hebben door de bouw van windmolens op zee."

Al die mensen die verstand hebben van energie kunnen hun werk blijven doen.

Minister Kamp

De komende jaren volgen nog aanbestedingen voor een vijfde kavel in Borssele en twee windmolenparken voor de kust van Zuid- en Noord-Holland.

Kamp hoopt dat bedrijven zoals Shell en Van Oord ook die parken gaan bouwen. "Het is belangrijk dat bedrijven die in de fossiele energie actief waren, overstappen op duurzame energie", zegt hij. "Want al die mensen die verstand hebben van energie kunnen dan hun werk blijven doen, maar dan gericht op de duurzaam."

De plannen voor de windmolenparken komen voort uit het Energieakkoord. Daarin heeft de regering met het bedrijfsleven afspraken gemaakt over de te behalen milieuwinst met windenergie.

De Nederlandse windparken behoren straks tot de grootste van Europa. In 2023 moeten ze gebouwd zijn. Samen wekken ze dan genoeg stroom op voor in totaal 5 miljoen huishoudens. Op het geheel van de Nederlandse energiebehoefte is dat echter nog altijd bescheiden. Volgens informatie van de rijksoverheid wordt in 2023 ruim 3 procent van alle energie opgewekt door windmolens op zee.

Kostendaling

Wat betreft de kosten gaat de ontwikkeling echter snel. In totaal had de regering 18 miljard euro gereserveerd voor windparken op zee. Maar de totale kosten voor de overheid lijken uit te komen op zo'n 6 miljard euro, een enorme besparing.

Het windpark van Shell en zijn partners wordt veel goedkoper, maar ook Borssele 1 en 2 van het Deense Dong wordt bijna 3 miljard euro goedkoper dan gedacht. Daarmee wordt het volgens minister Kamp het goedkoopste windpark ter wereld.

Greenpeace is in een reactie opgetogen. “De spectaculaire kostendaling van wind op zee gaat maar door, net als bij wind op land en zon. Goed nieuws voor de strijd tegen klimaatverandering en des te meer reden om nu door te pakken: de planning van een extra windpark op zee", zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie.

De aanleg van vijf nieuwe windparken betekent ook veel nieuwe werkgelegenheid. Eerder al zei het ministerie te verwachten dat de productie, de bouw, het onderzoek en het bijbehorende beleid samen zullen leiden tot 10.000 nieuwe banen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl