In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

23 dode honden in vriezer bij illegale puppyhandel in Holwerd

23 dode puppy's gevonden in Friese Holwerd

Bij een inval in een illegale puppyhandel hebben de politie en de dierenbescherming 23 dode honden in een vriezer gevonden. Daar zaten ook nog vier dode konijnen in. In de loods in het Friese Holwerd werden zestien volwassen honden en negen puppy's levend gevonden, meldt Omrop Fryslân. Een 20-jarige man uit Drachten is opgepakt.

De politie kwam de verdachte op het spoor na meerdere meldingen van klanten die een hond bij de eigenaar hadden gekocht. De honden stierven na een paar dagen omdat ze de hondenziekte Parvo hadden.

De politie kocht daarom vanochtend zelf een hond en deed daarna een inval in de loods. De man wordt verdacht van verwaarlozing van de dieren en valsheid in geschrifte.

Valse papieren

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de pups uit Oost-Europa komt. Ze worden naar Nederland gebracht, waar een fokker doet alsof de pup uit een eigen nest komt. Het paspoort van de dieren wordt voorzien van valse stempels en papieren. Ook worden de honden slecht behandeld en niet ingeënt. Verkopers verdienen gemiddeld tussen de 400 en 500 euro per pup.

De honden zijn in beslag genomen en met een dierenambulance naar een veilige locatie gebracht. De meeste zijn er slecht aan toe; het is onzeker of ze het allemaal overleven.

Advertentie via Ster.nl