Ranomi Kromowidjojo
NOS SportAangepast

Kenkhuis: WK kortebaan mooie start van nieuw hoofdstuk

De Nederlandse zwemploeg heeft de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Canadese Windsor beëindigd met twee gouden medailles, drie zilveren en een bronzen plak. NOS-analyticus Johan Kenkhuis volgde het toernooi en blikt terug.

Wat vond je ervan?

Kenkhuis: "Het resultaat was niet het allerbelangrijkste dit WK. Een aanzienlijk groot deel van de wereldtop en de medaillewinnaars van Rio was er niet bij. Sommige zwemmers ontbraken, zoals Femke Heemskerk, maar voor de Nederlandse ploeg is het goed gegaan."

Heeft Ranomi Kromowidjojo zich hersteld van de Spelen?

"Ranomi zwemt op de 50 vrij een wereldtijd. Echt een knappe race. Dat deed ze ook op de 100 meter vrije slag. Rio was onvoldoende. Ze is daarna op vakantie geweest. Maar nu dus ook weer snel op niveau. De tijd op de 50 vrij was echt heel goed. Natuurlijk was niet iedereen in Windsor, maar met deze tijd was ze als de complete wereldtop er wel was geweest, ook wereldkampioen geworden."

Kromowidjojo prolongeert wereldtitel op 50 meter vrij

Hoopvol dus...

"Ik hoop dat dit een stimulans is om nog vier jaar door te gaan. Ze komt hongerig over. Ik heb soms het idee dat Ranomi na Londen een beetje verzadigd was, dat de druk eraf was, dat ze andere dingen wilde doen."

"Nu is het plezier terug. Ze zwom met alle estafettes erbij een druk programma. En dan op de laatste dag zo’n tijd zwemmen. Dat verdient niets anders dan respect. Het gaat te ver om te zeggen dat dit haar terugkeer is, de concurrentie houdt namelijk altijd rekening met Ranomi."

Dan de nieuwe ster bij de mannen: Jesse Puts.

"Puts is een ander verhaal. Daar telt alleen het goud. Er werd langzaam gezwommen in de finale. Zeven van de acht finalisten van de Spelen waren er niet. Maar wat heel knap is van Jesse, is dat hij in de series en halve finale niet echt voor spektakel zorgde, maar in de finale zijn beste race zwom."

"Je plan uitvoeren als de druk zo hoog is, dat is moeilijk. Maar hij laat zien dat hij dat beheerst. Hij bleef koel, deed wat hij moest doen. Op de 50 meter wordt een foutje meteen afgestraft, dus je raceplan kunnen uitvoeren onder druk is van groot belang."

Puts wint goud op 50 meter vrije slag

Wat betekent die titel bijvoorbeeld voor de WK langebaan van komende zomer?

"We moeten zien wat hij op de langebaan kan. Hij heeft het Nederlands record van Pieter van den Hoogenband geëvenaard, de 22.03 van Sydney. Maar de wereldtop zwemt veel sneller. Zij zitten op 21.4, 21.5, 21.6. Dus hij moet nog een stap maken. Maar zijn titel zal hem enorm stimuleren."

Waar liggen zijn kwaliteiten?

"Puts heeft een uitstekende onderwatertechniek en een goed keerpunt, daar heeft hij op de kortebaan veel profijt van, maar op de langebaan valt dat weg. Hij kan op kracht en op slagefficiëntie nog een boel winnen. Dat moet ook."

"Als je kijkt naar Nathan Adrian en Florent Manaudou, wereldtoppers op de 50 vrij, die zijn twee meter lang en die pakken met hun slag zoveel water. Jesse heeft een korte, niet zo efficiënte slag. Daarop is nog veel te winnen. Dat hij hier wint geeft daarom wel een gekleurd beeld richting de langebaan. Neemt niet weg dat ik natuurlijk wel jaloers ben op die wereldtitel. Ik had er ook graag eentje gehad, haha."

Johan Kenkhuis in zijn rol als analist bij de WK zwemmen van 2015

Hoe verbeter je de slagefficiëntie?

"Ik begrijp dat hij naar Eindhoven gaat voor de analyses. Dat is goed voor als je aan de details wil werken. Marleen Veldhuis is met Jacco Verhaeren twee jaar lang bezig geweest om de stand van haar hand aan te passen in het water, zodat ze het in Peking tijdens de Spelen van 2008 goed zou doen."

"Je techniek aanpassen op latere leeftijd kost tijd. Dat moet dus zo snel mogelijk gebeuren en ook grondig. Want je moet die 21 seconden op het moment dat het moet, op de automatische piloot zwemmen. Er is dus werk aan de winkel."

Conclusie, het Nederlandse zwemmen is op de weg terug?

"Dit is zeker een opsteker voor het zwemmen. Er zijn medailles gewonnen, maar omdat veel toppers ontbreken zijn de resultaten nu niet het allerbelangrijkst. De zwemmers zijn met plezier op pad gegaan. Ik zie op social media dat de sfeer goed was. Dat is nu belangrijk. Dat een jongen als Maarten Brzoskowski een Nederlands record zwemt. Dat die jonge meiden hun beste tijden laten zien, dat is goed."

"Rio was voor veel zwemmers toch een rottoernooi. Dit WK kortebaan was daarom een mooie afsluiter van een teleurstellend seizoen. En een mooie start van een nieuw hoofdstuk in het Nederlandse zwemmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl