NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe bouwregels slecht voor mensen met een beperking'

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur zorg

Er worden straks minder huizen gebouwd die toegankelijk zijn voor ouderen of mensen met een beperking. Dat komt doordat minister Blok de bouwregels wil versoepelen, zeggen negen landelijke belangenorganisaties, zoals Ieder(in) en de Patiëntenfederatie. Ze luiden daar samen de noodklok over.

De organisaties zijn boos omdat Blok minder strenge eisen wil stellen aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van woningen. De minister wil daarmee particulieren en organisaties meer vrijheid geven in hoe ze bouwen. Zo wordt de minimale afmeting die deuren en gangen moeten hebben, geschrapt. Mensen in een rolstoel zijn bang dat er dan minder rolstoeltoegankelijke huizen en gebouwen komen, of dat ze minder makkelijk bij anderen op bezoek kunnen.

Woninggebrek

Verder is een balkon niet langer verplicht, wat ongunstig zou zijn voor zieken en ouderen die aan huis gekluisterd zijn. Ieder(in) en de Fietsersbond zijn ook boos dat de verplichte berging sneuvelt. Die berging is belangrijk voor mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel of rollator en voor mensen met een (elektrische) fiets.

De organisaties zeggen dat ouderen en mensen met een beperking nu al nauwelijks geschikte woonruimte kunnen vinden. Het aantal mensen dat een woningaanpassing nodig heeft, groeit doordat ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Maar er komen mondjesmaat aangepaste woningen bij. "Het gevolg is dat velen blijven wonen in een huis dat hun zelfredzaamheid beperkt", aldus Ieder(in). "Ook zien we dat jongeren met een beperking hun ouderlijk huis niet verlaten."

De minister gaat ervan uit dat de bouwwereld rekening houdt met mensen met een beperking en ouderen, omdat zij de uiteindelijke huurders of kopers zijn. Maar de belangenorganisaties geloven dat niet. Die zeggen dat er landelijke eisen nodig zijn om te garanderen dat alle gebouwen toegankelijk blijven. Ze wijzen erop dat toen balkons en bergingen eerder een tijd niet verplicht waren, die ook veel minder werden gebouwd. Dat is toen teruggedraaid.

VN-verdrag

Nederland heeft het Gehandicaptenverdrag van de Verenigde Naties ondertekend. Daarin staat onder meer dat mensen met een beperking recht hebben op zelfstandig wonen. Komende week moet staatssecretaris Van Rijn met nieuwe plannen komen voor de uitwerking van dat verdrag. Dat het voorgenomen bouwbesluit in plaats van meer, juist minder waarborgen voor mensen met een beperking kent, valt dan ook niet in goede aarde bij de belangenorganisaties.

Op 19 december is de behandeling van de nieuwe bouwregelgeving in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl