Bij het stadion van Besiktas is een gigantische Turkse vlag uitgerold
NOS NieuwsAangepast

Erdogan na TAK-aanslag getergd door 'slechte bondgenoot' Europa

In de hoogste Turkse kringen werd na de aanslag van gisteravond in Istanbul gewezen naar de PKK, de Koerdische afscheidingsbeweging die al zo vaak aanslagen pleegde in Turkije. Vanmiddag werd de aanslag opgeëist door de TAK, een afsplitsing van de PKK. "Een extreme splintergroep in het Koerdische verzet."

De TAK houdt zich bezig met "het nog vuilere werk", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "De groep heeft zichzelf ten doel gesteld een oorlog van wraak te voeren tegen Turkse veiligheidstroepen. Die oorlog woedt vooral in het zuidoosten van Turkije, maar manifesteert zich dus ook geregeld in Ankara en Istanbul."

De TAK splitste zich ruim tien jaar geleden af van de PKK. "Ze hebben zelf gezegd de PKK te passief te vinden in hun vormen van verzet. Maar we weten waar de PKK al toe in staat is." De Koerdische PKK-militanten vechten al veertig jaar tegen het Turkse regeringsleger, alleen al dit jaar vielen naar schatting 8000 doden bij aanslagen en gevechten. "Dan weten we dus ook hoe we de TAK moeten zien. Je kunt zeggen dat de groep een uiting is van de verharding van dat conflict."

Oproerpolitie

Gisteravond ontplofte bij het stadion van Besiktas in Istanbul een autobom. Kort daarna blies een zelfmoordterrorist zich op. De dubbele aanslag was waarschijnlijk gericht tegen de oproerpolitie, die nog bij het stadion was na de wedstrijd Besiktas-Bursaspor. Onder de 38 doden zijn dertig agenten.

Beveiligingsbeelden explosies Istanbul

Waagmeester was zelf in de buurt van het stadion toen de aanslag werd gepleegd. De autoriteiten gaan ervan uit dat er 300 tot 400 kilo explosieven moeten zijn gebruikt. Waagmeester: "Dat strookt met mijn eigen waarneming. Het was een intense klap, die voelbaar was tot ver buiten de omgeving."

Vandaag kwamen mensen naar de wijk Besiktas om te rouwen en hun steun te betuigen aan de politie. Mensen legden bloemen op de motorkap van een geparkeerde politie-auto en zwaaiden met Turkse vlaggen.

  • AFP
    Istanbul rouwt: de eerste slachtoffers van de aanslag zijn vanochtend al begraven
  • AFP
    President Erdogan troostte nabestaanden...
  • AFP
    ...en bezocht overlevenden in een ziekenhuis
  • AFP
    Bloemen op een politiebus: de aanslag was gericht op agenten
  • AFP
    Deze vrouw kan haar tranen niet bedwingen
  • AFP
    Ook zij legde bloemen op een voertuig van de politie

Ondertussen heeft president Erdogan gezegd dat de daders "een nog hogere prijs" zullen betalen voor hun daden. Ook beloofde hij de Turken opnieuw dat zijn land niet zal zwichten voor terreur.

Europa

"Erdogan maakt zich ook boos op het Westen en Europa", zegt Waagmeester. "Volgens hem staat Turkije er alleen voor en is Europa geen echte bondgenoot als het gaat om dit soort geweld." Zo zou Europa niet optreden tegen netwerken van de PKK, terwijl de Koerdische beweging hier een verboden terreurorganisatie is.

Waagmeester: "Het Westen focust zich volgens Erdogan ook alleen op zijn eigen strijd tegen terreur, tegen Islamitische Staat, en werkt daarin nota bene samen met Koerdische milities. Erdogan zegt: dat zijn precies die milities die in onze steden aanslagen plegen. Als we de boosheid van Turkije op Europa willen begrijpen, dan is dit een kernpunt. Dat punt krijgt met de aanslag van gisteravond opnieuw een gezicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl