NOS SchaatsenAangepast

Bergsma oppermachtig op 10.000 meter zonder Kramer

Jorrit Bergsma heeft de 10.000 meter gewonnen in het vernieuwde Thialf. Bij afwezigheid van zijn rivaal Sven Kramer reed de olympisch kampioen in 12.52,20 naar het goud.

WB Heerenveen: 10.000 meter

Erik-Jan Kooiman werd tweede in 12.57,92. Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen, de Nederlander die sinds 2014 in een Canadees pak rijdt, finishte net niet onder de dertien minuten (13.00,07) en werd derde.

Bergsma wil dat de 10.000 weer 'van hem' wordt

Voor Bergsma, die na zijn olympische- en WK-titel een aantal minder goede 10.000 meters reed, is zijn overwinning in Thialf belangrijk voor zijn zelfvertrouwen.

"De afgelopen jaren ging het een paar keer flink mis (zo miste hij de WK afstanden, red.). Als sporter word je dan wel onzeker. De Spelen komen er alweer aan en ik moet gewoon zorgen dat deze afstand weer van mij wordt", zegt Bergsma, die daarmee verwijst naar zijn rivaal Kramer, die perse goud wil op de tien kilometer in Pyeongchang.

Bergsma kijkt uit naar strijd met Kramer

Strijd met Kramer komt nog

Tot ergernis van Bergsma's coach Jillert Anema bood wereldkampioen Kramer Bergsma geen partij op de 10.000 meter in Heerenveen. Hij verkiest een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo boven de eerste wereldbeker in het vernieuwde Thialf.

Na zijn sterke rit wil Bergsma geen lange neus trekken naar Kramer. "Nee, deze tien kilometer rijd ik gewoon voor mezelf. Om aan mezelf te laten zien dat het er nog zit. Van slechte ritten word je alleen maar slechter. Van goede ritten word je beter. Ik hoop hier verder op te kunnen bouwen."

Maar de 30-jarige Fries heeft wel zin in de strijd in 2018. "Ik wil daar ook winnen. En ook op de vijf kilometer hoop ik hem van zijn troon te stoten. Dus ik hoop er een mooie strijd van te maken."

  • NOS
    De uitslag van de 10.000 meter in Heerenveen
  • NOS
    Het klassement op de 10.000 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl