Jan-Arie van der Heijden heeft voor 2-0 gezorgd

Oppermachtig Feyenoord laat AZ kansloos in Alkmaar

Een oppermachtig Feyenoord heeft het op papier lastige uitduel met AZ eenvoudig met 4-0 gewonnen. De koploper leidde halverwege al met 3-0.

AZ won donderdag nog knap met 3-2 van FC Zenit, maar de euforie van het Europees overwinteren was snel verdwenen. Feyenoord, dat in de Europa League kansloos uitgeschakeld werd door Fenerbahçe, greep de thuisploeg direct bij de keel. De bezoekers heersten op het middenveld en op de flanken, waardoor AZ er niet aan te pas kwam.

Berghuis grijpt kans

Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst liet Dirk Kuijt op de bank beginnen. Jens Toornstra nam de plaats in van Kuijt, waardoor er ook een basisplaats was voor Steven Berghuis. De voormalig AZ'er opende al snel de score na een fraaie combinatie met Nicolai Jørgensen.

Niet veel later liep Jan-Arie van der Heijden eenvoudig het Alkmaarse strafschopgebied binnen en met wat geluk passeerde hij doelman Sergio Rochet. Eljero Elia, die kort voor de 2-0 al de paal had geraakt, miste vervolgens een goede kans op de 3-0.

Steven Berghuis viert de 1-0
    Feyenoord is op 3-0 gekomen, AZ-doelman Sergio Rochet baalt
    Tonny Vilhena maak een hartje na zijn doelpunt tegen AZ
    AZ-trainer John van den Brom

Feyenoord nam daarna iets gas terug en AZ liet vijf minuten voor rust zowaar aanvallend iets zien. Er waren kansjes voor Wout Weghorst en Ben Rienstra, maar na een knullige inworp van Mattias Johansson zorgde Jørgensen op slag van rust uit een vlotte counter voor 3-0.

Daarmee was de wedstrijd beslist. In de tweede helft was AZ wel wat meer op de helft van Feyenoord te vinden, maar de thuisploeg werd amper gevaarlijk en gaf ook nog eens de nodige ruimte weg. Kort nadat invaller Dabney dos Santos gevaarlijk was geworden met een hard schot, schoot Tonny Vilhena aan de andere kant ongehinderd de 4-0 binnen.

Invaller Renato Tapia liet vlak voor tijd nog een dot van een kans op de 5-0 missen, maar dat kon de pret niet meer drukken voor Feyenoord.