Ook Kuwait Airways kocht toestellen bij Boeing

Iran rond met Boeing over koop 80 vliegtuigen

Iran koopt voor het eerst in tientallen jaren vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Er is overeenstemming bereikt over de levering van tachtig toestellen in de komende tien jaar. Met de deal is omgerekend ongeveer 15,7 miljard euro gemoeid.

Het land kon lang geen zakendoen met Amerikaanse bedrijven door de handelssancties die werden ingesteld na de Islamitische Revolutie in 1979. Begin dit jaar werd een groot deel van de sancties opgeheven na een akkoord over het Iraanse nucleaire programma.

In juni tekenden Iran en Boeing al een voorlopige overeenkomst. Toen ging het nog over honderd vliegtuigen. Voor de transactie was goedkeuring nodig van de Amerikaanse autoriteiten en die is er nu, meldt het Iraanse staatspersbureau.

Volgens Boeing levert het project werk op voor zo'n 100.000 mensen in de Amerikaanse luchtvaartindustrie. Het eerste vliegtuig wordt naar verwachting in 2018 aan Iran geleverd.

Opsteker

De order is een opsteker voor Boeing, dat vorige week slecht nieuws kreeg van aankomend president Trump. Die wil de bestelling van een nieuw presidentieel vliegtuig bij Boeing annuleren. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant kreeg eerder de opdracht om twee vervangers te bouwen van de Air Force One.

Trump noemt de toestellen belachelijk duur en wil ervan af. Hij twitterde over een bedrag van 4 miljard dollar, maar hoe hij bij dat bedrag kwam, is onduidelijk. In de begroting is 2 miljard dollar uitgetrokken voor de nieuwe Air Force One.

Onder druk

Medewerkers van de aankomend president sluiten niet uit dat Trump met zijn tweet Boeing onder druk wilde zetten om de prijs te verlagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl