NOS SchaatsenAangepast

Sábliková wint de 5.000 meter, Wijfje verrast met brons

Sábliková wint 5.000 meter, Wijfje knap derde

Martina Sábliková heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 5.000 meter gewonnen in 6.57,64. Dat is geen verrassing, want de Tsjechische won al de afstand al twaalf keer eerder in wereldbekerverband.

Melissa Wijfje werd derde, en dat is wél verrassend. Nog niet eerder eindigde de 21-jarige schaatsster uit Ter Aar op het podium bij een wereldbekerwedstrijd.

"Het is heel gaaf, alles valt nu op z'n plek. Ik rijd hier gewoon een dikke PR, dus dat is gewoon heel leuk", aldus een enigszins verbaasde Wijfje na haar race. De schaatsster uit de ploeg van Ireen Wüst verbeterde met 7.02,51 haar persoonlijk record met ruim 5 seconden.

Nuchtere Wijfje verrast door eerste podiumplaats

Bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekers werd Wijfje nog vijfde. Maar terwijl andere rijdsters ontbraken in Thialf, greep Wijfje haar kans.

Marije Joling en de zieke Nederlands kampioene Carien Kleibeuker en Antoinette de Jong startten niet op de 5.000 meter in Thialf.

Zilver voor Pechstein

Wijfje was wel een kleine twee seconden langzamer dan de 44-jarige Duitse Claudia Pechstein (7.00,82), die het zilver voor zich opeiste.

Irene Schouten eindigde met 7.03,07 net naast het podium op de vierde plaats. De derde Nederlandse, Linda de Vries, werd negende.

Sábliková op haar vertrouwde stek

De 5.000 meter werd nog niet eerder in wereldbekerverband verreden dit seizoen, maar Sábliková won bij de voorgaande drie wereldbekerwedstrijden wel de 3.000 meter.

  • NOS
    De uitslag van de 5.000 meter voor vrouwen in Heerenveen
  • NOS
    De stand na de wereldbeker in Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl