Teleurstelling bij Rick Karsdorp na de zeperd in Alkmaar
NOS VoetbalAangepast

AZ-Feyenoord vorig seizoen: vuurwerk met een voorbode

Een bevestiging van een crisis, het begin van een stijgende lijn en de geboorte van een topscorer. De wedstrijd tussen AZ en Feyenoord van vorig seizoen was in meerdere opzichten bepalend voor het verdere verloop van de competitie van zowel de Alkmaarders als de Rotterdammers. Na negentig minuten voetbal stond er 4-2 op het scorebord.

Elf maanden geleden hervatte Feyenoord de competitie met een thuisnederlaag tegen PSV. Pijnlijk, want de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop tegen NEC ging ook al verloren. Maar van PSV kan je nu eenmaal verliezen. En toen kwam daar AZ.

De ploeg van John van den Brom had een teleurstellende eerste seizoenshelft achter de rug en zag in de winterstop verrassend genoeg Mounir El Hamdaoui na een korte periode alweer vertrekken. Vincent Janssen was nog niet erg opgevallen. De van Almere City overgenomen spits had pas zeven goals achter zijn naam staan.

'Schaam je kapot'

De wedstrijd in Alkmaar leek op voorhand dus uitermate geschikt voor Feyenoord om het goede gevoel terug te krijgen. Dat leek ook te gaan gebeuren, toen Michiel Kramer na twaalf minuten de openingstreffer maakte. Maar nog geen uur later klonk er uit het vak vol Feyenoord-fans: "Schaam je kapot!"

Janssen scoorde tegen zijn oude ploeg een hattrick, wat later het startsein zou blijken te zijn van een doelpuntrijke periode die hem uiteindelijk de topscorerstitel opleverde en een miljoenentransfer naar Tottenham Hotspur. AZ vierde feest, Feyenoord bleef gedesillusioneerd achter.

Januari 2016: Feyenoord pijnlijk onderuit bij AZ

Totaal overlopen door de thuisploeg. Een gebrek aan mannelijkheid, aan durf, aan slimheid. De Rotterdammers werden kinderlijk eenvoudig te kijk gezet. "De titel is wel het laatste waar ik op dit moment aan denk", sprak een aangedane Giovanni van Bronckhorst na de nederlaag.

"Ik neem het iedereen kwalijk. Ook mezelf. Deze doet extra pijn. Je kan strijdend ten onder gaan, maar vandaag..."

Aanvoerder Dirk Kuijt druipt af na de 4-2 nederlaag bij AZ vorig seizoen

De wanvertoning in Noord-Holland legde de zwaktes van Feyenoord pijnlijk bloot. De derde nederlaag op rij bleek achteraf onderdeel van een serie van zeven. In plaats van meedoen om het kampioenschap werd het overleven in Rotterdam-Zuid.

Een jaar later is het gevoel anders. Zowel in Alkmaar als aan de Maas, maar toch vooral dat laatste. Het elftal is nog nagenoeg hetzelfde en ook de coach zit er nog. Maar de club reist als trotse koploper af naar Noord-Holland. Het duel is nu de één na laatste in de eredivisie voor de winterstop.

Maar Feyenoord is een club met een verhaal, een team met een verleden, een elftal dat de serie nederlagen van vorig jaar niet is vergeten. Na de perfecte seizoensstart met negen overwinningen op rij lijkt het gevoel rondom de Rotterdammers de laatste weken te veranderen.

Dat heeft deels te maken met de opmars van Ajax, dat de zeges aaneenrijgt met frivool spel. Maar het heeft ook te maken met Feyenoord, dat de laatste weken meer moet werken voor de punten en naar de winterstop lijkt te snakken.

Groot belang

Na de nederlaag tegen Fenerbahçe en daarmee Europese uitschakeling speelt Feyenoord in december nog tegen AZ, ADO Den Haag (beker) en Vitesse. De lastige uitwedstrijd bij AZ winnen geeft vertrouwen en energie voor de twee duels die nog komen.

En dus kan AZ-Feyenoord net als vorig seizoen uitmonden in vuurwerk met een voorbode voor de rest van het seizoen: blijft de Coolsingel opnieuw een droom of komt de eerste titel sinds 1999 steeds dichterbij?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl