Michel Butter loopt de Warandeloop uit op één schoen
NOS SportAangepast

Nederlandse mannen gokken op landenklassement bij EK veldlopen

Het eerste crosssucces haalde de Atletiekunie al binnen voordat het winterseizoen begon. In 2018 mag Nederland de Europese titelstrijd organiseren. Tilburg wordt dan het strijdtoneel.

Vanmiddag staan de Europese titels van dit jaar op het spel in het Italiaanse Chia, aan de zuidkant van Sardinië. De Oranje-formatie moet het doen zonder titelverdedigster Sifan Hassan.

NOS-verslaggever Léon Haan vindt het lastig om de kansen van de Nederlandse afvaardiging in te schatten. Bij de vrouwen komt voor Nederland alleen Elizeba Cherono in actie op de race over 8.150 meter. Bij de mannen staat het vijftal Michel Butter, Jesper van der Wielen, Roy Hoornweg, Ronald Schröer en Jurjen Polderman aan de start voor de wedstrijd over 10.150 meter.

“De mannen gaan voor een hoge klassering in het landenklassement. Vorig jaar was Nederland, onder leiding van de als zeventiende finishende Butter, vijfde. De tegenstand is echter sterk”, zegt Haan. De klasseringen van de eerste vier Nederlanders in de race tellen voor het landenklassement.

Onlangs waren de Nederlanders goed op dreef in de Warandeloop. Butter had in Tilburg de pech ten val te komen. Hij voltooide de wedstrijd op één schoen. “Hij is in vorm. Hij wil aantonen met de beste crossers mee te kunnen”, zegt Haan, die de Brit Andrew Butchart tipt voor de titel. “Hij finishte als zesde in de olympische finale op de 5.000 meter in Rio.”

Specialiste op halve marathon

Bij de vrouwen behoort de Noorse Karoline Grovdal tot de favorieten. Ze was vorig jaar derde, toen Hassan overtuigend de Europese titel in Hyères greep. De Nederlandse kiest deze winter voor een rustige opbouw naar het indoor- en buitenseizoen. “Spanje, Portugal, Italië en Engeland doen het traditioneel goed op de EK cross”, weet Haan.

Cherono geldt als specialiste op de halve marathon. Onlangs won ze nog op die discipline in Birmingham. In de Warandeloop finishte de geboren Keniaanse keurig als derde. “Het is lastig in te schatten wat ze kan op de cross. Ze heeft er niet veel ervaring mee”, zegt Haan. “Ze moet wel voorin kunnen eindigen.”

Elizeba Cherono finisht als derde in de Warandeloop

Haan is van mening dat Nederland iets meer mag kijken naar het crossen. “Er zijn in Nederland wel een paar goede crossen, maar van echt beleid is eigenlijk geen sprake. Nederland heeft de cross nog niet volledig omarmd. Met het oog op de EK in eigen land over twee jaar zou het wel goed zijn meer met de cross te doen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl