Aankomend premier Gentiloni (r.) met minister Kerry (VS)
NOS NieuwsAangepast

Minister Gentiloni (Buitenlandse Zaken) wordt nieuwe premier Italië

Italië heeft een nieuwe premier, in de persoon van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni. President Mattarella heeft Gentiloni vanmiddag gevraagd een nieuw kabinet te formeren.

De 62-jarige Gentiloni van de centrum-linkse Democratische Partij volgt Matteo Renzi op, die vorige week aftrad nadat de kiezers in een referendum zijn hervormingsvoorstellen hadden afgewezen.

De benoeming van Gentiloni komt voor Italiaanse begrippen snel. De president had juist gisteren de gesprekken afgerond met alle partijen over de vraag wat er moest gebeuren na het aftreden van Renzi. Overigens is de verwachting dat Gentiloni de zittende regeringsploeg grotendeels ongewijzigd laat.

Zwaargewicht

Demissionair minister Gentiloni is "een hele rustige, kalme, nuchtere man, een zwaargewicht", zegt correspondent Rop Zoutberg. Hij heeft goede contacten met Duitsland en de VS "Het is de man die Italië nodig heeft om door het economisch zware weer heen te komen", aldus Zoutberg.

President Mattarella zou ook haast maken met de vorming van een nieuw kabinet, met het oog op de belangrijke eurotop van aanstaande donderdag. Italië zou daar volwaardig vertegenwoordigd willen zijn.

Het is de bedoeling dat er uiterlijk in juni weer verkiezingen zijn in Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl