Cassini's foto's van Saturnus en zijn ringen
NOS NieuwsAangepast

Ruimtesonde scheert langs ringen Saturnus

De ruimtesonde Cassini is voor de tweede keer langs de ringen van Saturnus gescheerd. Tijdens de manoeuvres heeft het ruimtevaartuig foto's gemaakt en metingen verricht.

Cassini zal de ringen dichter naderen dan ooit tevoren, maar blijft nog altijd op enkele duizenden kilometers afstand om te voorkomen dat ruimtepuin het apparaat beschadigt. De planeet heeft vijf grote ringen, die bestaan uit rots- en ijsblokken.

Eind vorige maand vloog Cassini voor het eerst langs de ringen van de planeet. Tot 22 april zal hij dat nog negentien keer herhalen. Op 15 september begint Cassini aan zijn laatste reis, recht op Saturnus af. Daarbij worden metingen van de atmosfeer doorgestuurd totdat het signaal verloren gaat.

Zelfmoordmissie

Er is gekozen voor een zelfmoordmissie omdat Cassini's brandstof bijna op is. De sonde, een project van de Europese, Amerikaanse en Italiaanse ruimtevaartorganisaties, werd in 1997 gelanceerd. Sinds 2004 voert Cassini metingen uit bij de planeet.

Tijdens zijn missie heeft Cassini al veel ontdekkingen gedaan, zoals een oceaan op de maan Enceladus en methaanzeeën op de maan Titan. De Europese lander Huygens (vernoemd naar de Nederlandse wetenschapper) bereikte in 2005 het oppervlak van Titan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl