Een muurschildering met daarop het gezicht van Ratko Mladic in de Servische stad Belgrado
NOS NieuwsAangepast

Podcast: Het beste uit het Oog

Tegen de vroegere leider van het Bosnisch-Servische leger Ratko Mladic is levenslang geëist. Mladic wordt ervan beschuldigd dat hij tijdens de Joegoslavische burgeroorlog (1992-1995) genocide en misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd en het oorlogsrecht heeft geschonden. Correspondent Marcel van der Steen vertelde over het belang van de zaak tegen de oud-legerleider.

Naar aanleiding van het overlijden van tekenaar Peter van Straaten vertelde conservator Alied Ottevanger van het prentenkabinet van het Rijksmuseum over een collectie erotische tekeningen van de hand van Van Straaten. Het museum kocht de verzameling in 2010 aan.

In Jemen woedt al sinds vorig jaar een hevige burgeroorlog. Vertegenwoordiger Jamie McGoldrick van de Verenigde Naties zei deze week dat "de wereld zijn ogen heeft gesloten en Jemen de rug heeft toegekeerd." Herman van der Zandt en antropoloog Marina de Regt van de Vrije Universiteit spraken over deze "vergeten oorlog".

Fotograaf en schrijver Ricardo Cuardros schoof woensdag ook bij Herman van der Zandt aan om te vertellen over de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Deze week ging de biografische film Neruda over zijn leven en werk in première.

De vaste politieke columnist van het Oog Patrick Nederkoorn beschouwde afgelopen zaterdag de oprichting van nieuwe partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl