Ranomi Kromowidjojo

Kromowidjojo met prima tijd naar halve finales 50 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft zich op de vijfde dag van de WK kortebaan eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vrije slag. De geboren Groningse won in Canada haar serie in 24,11 seconden en klokte de gedeeld derde snelste tijd in de series.

De Deense Jeanette Ottesen (24,03), winnares van het goud op de 50 meter vlinder, was de beste voor de Canadese Michelle Williams (24,04). Erika Ferraioli noteerde dezelfde tijd als Kromowidjojo, die in 2010 en 2014 wereldkampioen op dit onderdeel werd.

Busch redt het niet

In een startveld van 113 zwemsters werd Kim Busch uitgeschakeld (21ste). Ze liet 24,72 noteren en dat was 0,12 langzamer dan de nummer 16. Brittany Elmslie uit Australië, die de 100 meter vrij gewonnen had, kwam tot de zesde tijd.

Vanavond tijdens de avondsessie worden de halve finales afgewerkt.

Marrit Steenbergen

Marrit Steenbergen slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale op de 200 meter wisselslag. De pas 16-jarige Nederlandse bleef ver verwijderd van de vereiste topacht, maar kwam niet verder dan de achttiende positie.

Jeugdrecord

Steenbergen (2.12.73) verbeterde weliswaar het nationale jeugdrecord voor zwemsters tot 16 jaar van Sharon van Rouwendaal (2.13.84) uit 2009, maar eindigde alsnog in het achterveld.

De Hongaarse Katinka Hosszú, die deze WK al vijf keer goud won, was met 2,05,33 het snelste in de series.

Busch wel door op vlinderslag

Busch haalde in tegenstelling tot de 50 meter vrije slag wel de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Ze liet de tiende tijd noteren (57,79).

De Amerikaanse Kelsi Worrell, die eerder zilver greep op de 50 vlinder en de 200 vlinder, bracht de beste tijd op de klokken met 56,11.

Kyle Stolk (31ste tijd) en Nyls Korstanje (37ste tijd) slaagden er niet in de halve finales te halen op de 100 meter vrije slag.

Geen finale Toussaint en De Waard

Kira Toussaint plaatste zich net niet te plaatsen voor de finale van de 50 m rugslag. De 22-jarige zwemster zette in de halve finales de negende tijd neer.

Toussaint had zich als vijfde geplaatst voor de halve finales en wist zich daarin ook te verbeteren. Haar tijd van 26,52 bleek echter 0,07 te langzaam om een plek bij de beste acht af te dwingen.

Ook Maaike de Waard slaagde daar niet in. Met 26,70 zwom ze de twaalfde tijd. Etiene Medeiros ging als snelste naar de finale.De Braziliaanse tikte aan na 26,00.