NOS Sport

Russische schaatsbond: geen doping gebruikt tijdens Spelen Sotsji

'Russen wijzen beschuldigingen van de hand'

In Rusland wordt met onbegrip gereageerd op het WADA-rapport dat vrijdag werd uitgebracht onder leiding van Richard McLaren. Dat onderzoek brengt meer dan duizend Russische sporters in verband met dopinggebruik en stelt dat de staat daarbij een ondersteunende rol speelt.

Die conclusie wordt ten zeerste bestreden door de voorzitter van het Russische Olympisch Comité, Aleksandr Zjoekov. "Het is niet waar. Er is nooit zo'n systeem geweest in Rusland."

'Er is niets waar van de beschuldigingen aan Rusland'

Alexej Kravtsov, voorzitter van de Russische schaatsbond, laat zich tegenover persbureau R-Sport in gelijke bewoordingen uit. "We moeten het rapport grondig bestuderen, maar ik ben er absoluut van overtuigd dat onze atleten geen verboden middelen hebben gebruikt bij de Spelen. Ik geloof ook niet dat er een staatssysteem bestond."

Het IOC ziet evenwel aanleiding om alle Russische stalen van de Spelen van Sotsji 2014 opnieuw te laten testen. Voorzitter Thomas Bach: "Bovendien zal er een commissie kijken naar het systeem dat achter deze manipulaties zit."

Bach: alle Russischse stalen van Sotsji opnieuw controleren

Daarmee is niet uitgesloten dat er, in navolging van de atleten bij de laatste Zomerspelen, meer Russische sporters op voorhand geweerd zullen worden van internationale toernooien. Kravtsov reageert fel op die suggestie.

"Volgens mij is het illegaal om sporters niet toe te laten. Op basis waarvan zou men dat kunnen kunnen doen? De Russische sporters staan onder constante controle en de laatste anderhalf jaar worden die controles zelfs door buitenlandse instanties en bij buitenlandse laboratoria uitgevoerd."

Het is niet wijs om sporters zonder positieve test te straffen

Alexej Kravtsov, voorzitter Russische schaatsbond

Over het door het IOC aangekondigde hertesten liet de voorzitter van de Russische schaatsbond zich ook nog uit. "Dit is een gevoelig en belangrijk onderwerp. Daarom is het wenselijk dat er ook Russische vertegenwoordigers aanwezig zijn bij het openen van de dopingmonsters. Wij moeten zien hoe dat gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl