Hometrainer, laptop en een internetverbinding. Meer is er niet nodig om waar dan ook ter wereld aan een wielerwedstrijd deel te nemen.
NOS WielrennenAangepast

Nieuwe wielertrend: virtueel koersen op zolder

De tijd dat wielrenners er als training een paar uur op uit trokken en onderweg even stopten voor een stuk appeltaart lijkt voorbij. Steeds meer profrenners trainen online, in een virtuele wereld.

De KNWU is wereldwijd de eerste wielerbond die online racen heeft opgenomen in z’n trainingsprogramma. Op Papendal rijdt een groep talenten wekelijks een wedstrijd via de laptop.

Virtuele heuvels, bergen en kasseien

In een zaaltje op het trainingscentrum staat een tafel met daarop vier laptops. Om de tafel staan vier racefietsen. Ze zijn aangesloten op een hometrainer die onder andere registreert hoeveel kracht de renners wegtrappen.

Die gegevens gaan naar het online platform Zwift. Dat is een virtuele wereld met wegen, heuvels, bergen en kasseien: alles waar een renner graag zijn fiets overheen stuurt.

Het zweet naast de fietsen is het enige dat hier echt is. "Ik ben van een ander tijdperk, maar als ik dit zo zie dan geniet ik er wel van. Dat ze dit zo kunnen maken", zegt Peter Zijerveld, de talentcoach van de wielerbond. Hij kan zijn pupillen één voor één aanwijzingen geven.

Dat doet Zijerveld niet schreeuwend vanuit een auto, maar gewoon met z'n armen over elkaar. "Hoog beentempo houden! Pik aan hè…", zegt hij tegen Nicole Steigenga en Eva Bijwaard. Dan draait hij zich om naar zijn andere twee pupillen Joël Zuidema en Bas Ottevanger. "Niet te zwaar rijden."

Joël Zuidema op de hometrainer. Alleen het zweet is echt in deze virtuele wielerwereld

Ottevanger zit in de kopgroep. Hijgend: "Het is heel leuk om te zien. Die andere mannen rijden kop-over-kop. Want het werkt net als in het echt. Als je in iemands wiel zit, hoef je minder vermogen te leveren."

Met nog een paar kilometer te gaan, adviseert Zijerveld Ottevanger dat 'ie op de sprint moet gokken. Maar Ottevanger rijdt weg bij de kopgroep. Zijerveld is overtuigd. "Dit maakt een renner beter. In mijn tijd probeerde je ook zo goed mogelijk te trainen, maar je wist eigenlijk niet of het wel goed was."

Eindsprint

Ottevanger is dan al teruggepakt, heeft weer aangevallen en wordt op 600 meter van de aankomst opnieuw teruggepakt. Dan toch maar sprinten. De rest van de groep kijkt toe.

Ottevanger komt uit z'n zadel. Hij verliest de sprint van een Nederlander en een Noor, die nu ergens anders op hun zolderkamertje boven hun laptop zitten uit te hijgen. Ottenvanger wordt derde. Hij klapt z’n laptop dicht. "Daar ben ik niet voor gekomen. Jammer. Op naar de volgende."

Bas Ottevanger (r) bereidt zich voor op de sprint. Joël Zuidema kijkt toe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl