spermacellen
NOS NieuwsAangepast

'Veel nieuwe aanmeldingen Nederlandse zaaddonoren'

Bij de spermabanken in Nederland hebben zich afgelopen week 76 nieuwe donoren aangemeld. Dat is een kwart van het aantal mannen dat nu zaad doneert, meldt het AD.

De krant schreef eind november dat spermabanken in Nederland kampen met een groot tekort aan donoren. Veel Nederlandse vrouwen met een kinderwens laten zich daarom bevruchten met zaad uit het buitenland. Dat komt meestal uit Denemarken.

1000 nieuwe vrouwen

Bij de negen spermabanken in Nederland staan 297 actieve donoren geregistreerd, terwijl er jaarlijks zo'n duizend vrouwen aankloppen met een kinderwens.

"Het is bijzonder dat zich ineens zoveel donoren aanmelden", zegt gynaecoloog Monique Mochtar van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam tegen de krant. "Wervingscampagnes leverden tot nu toe nauwelijks aanmeldingen op."

Bij het UMC in Utrecht waren twintig actieve donoren. Daar kwamen de afgelopen dagen 45 aanmeldingen bij. Dat is een absoluut record, zegt een woordvoerder van die spermabank.

Volgens Mochtar heeft de stijging van het aantal donoren te maken met de aandacht die verschillende media de afgelopen tijd hebben besteed aan het onderwerp. "We weten uit ervaring dat media-aandacht de beste manier is om donoren te interesseren."

Invriezen

Voor alle klinieken geldt overigens dat er maar een klein deel van de aangemelde donoren overblijft. Een aantal mensen laat na het aanmelden niks meer van zich horen en sommigen verschijnen niet op de eerste afspraak. Ook is het zaad van veel mannen niet geschikt om in te vriezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl