De broers Kouachi namen bij hun vlucht een politieauto onder vuur
NOS Nieuws

'IS-leider met link naar Charlie Hebdo-aanslag gedood'

Bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie zeggen dat in Syrië een IS-leider is omgebracht die banden had met de plegers van de aanslag op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Dat zou gebeurd zijn bij een drone-aanval op 26 november in de Syrische stad Raqqa, die in handen is van IS.

De 33-jarige Tunesiër Boubaker el Hakim was acht jaar geleden de leider van een netwerk van geradicaliseerde jonge moslims in Parijs, waar ook de broers Saïd en Chérif Kouachi deel van uitmaakten. Die schoten in januari vorig jaar twaalf medewerkers van Charlie Hebdo dood en verwondden er elf. Ze sloegen op de vlucht en werden twee dagen later in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten.

Chérif en Saïd Kouachi

El Hakim vocht na de Amerikaanse invasie in Irak, in 2003, voor al-Qaida en zette een netwerk van Franse jihadstrijders op. In 2008 werd hij in Syrië opgepakt, waarna hij aan Frankrijk werd uitgeleverd.

Na zijn vrijlating vertrok hij naar Tunesië waar hij in 2014 bij de moord op twee Tunesische politici betrokken zou zijn geweest. Bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie zeiden tegen persbureau Reuters dat hij ook bij de voorbereiding van de aanslag op Charlie Hebdo betrokken was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl