NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 10 december: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het blijft vandaag veelal bewolkt. Vanuit het noordwesten gaat het in de loop van de dag op steeds meer plaatsen even regenen of motregenen. Met maxima van 9 tot 11 graden is het vrij zacht.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA denkt dat Rusland geprobeerd heeft om via hacks Donald Trump in het zadel helpen, meldt The Washington Post op basis van anonieme CIA-bronnen. De Russen zouden onder meer WikiLeaks hebben geholpen aan duizenden mails van de Democratische partij, met als doel om de partij van Hillary Clinton te beschadigen. Donald Trump heeft de berichten naar het land der fabelen verwezen.

De terreurverdachte die woensdag werd opgepakt in Rotterdam is de 30-jarige Jaouad A. Journalisten van het AD hebben zijn broer gesproken. Die zegt dat zijn broer wel gelovig is, maar niets met terreur te maken heeft. In het huis van de verdachte werd onder meer een kalasjnikov AK-47 en vier dozen met zeer explosief illegaal vuurwerk gevonden.

Zwemmer Jesse Puts heeft bij de WK kortebaan in Canada de wereldtitel gepakt op de 50 meter vrije slag. De 22-jarige Puts verraste de favorieten en tikte als eerste aan in 21,10 seconden. De houder van het Nederlands record veroverde daarmee zijn eerste grote titel.

Jesse Puts met zijn gouden medaille

Vanuit Amsterdam is gisteravond de laatste internationale nachttrein vertrokken. Na meer dan honderd jaar valt het doek voor de internationale nachtverbindingen over het spoor. Door de concurrentie van goedkope vluchten en de relatief lange reistijd was de trein de laatste jaren steeds minder een aantrekkelijk alternatief. De laatste trein bestond uit twee delen en had als eindbestemming München en Basel.

Verder vandaag...

In Stockholm ontvangt de Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa zijn onderscheiding. De Nobelprijs voor de Vrede wordt om 12.00 uur uitgereikt, zo'n vier uur later zijn de andere winnaars aan de beurt. Feringa en twee collega's krijgen de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.

50Plus stelt de kandidatenlijst vast voor de Tweede Kamerverkiezingen. Henk Krol wordt lijsttrekker, maar vanaf plaats 2 kan er nog van alles gebeuren. 50Plus kan volgens de Peilingwijzer rekenen op acht tot twaalf zetels.

Het wordt nu al het kickboksgevecht van het decennium genoemd: de strijd tussen Rico Verhoeven en Badr Hari, vanavond in Oberhausen. Duizenden Nederlanders gaan naar de Duitse stad om de wedstrijd te zien. De 'aftrap' is om 23.30 uur, de wedstrijd is te zien op Ziggo Sport.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl