Paul Cliteur als getuige-deskundige tijdens het proces
NOS Nieuws

Paul Cliteur: veel politici zullen nu beter gaan opletten

Rechtsgeleerde Paul Cliteur is teleurgesteld over de veroordeling in het Wilders-proces. Volgens Cliteur, die optrad als getuige-deskundige voor de verdediging van Wilders, heeft de uitspraak gevolgen voor andere politici.

De rechtsgeleerde en filosoof had liever gezien dat de rechtbank de grenzen van de vrijheid van meningsuiting ruimer had getrokken, zei hij in Nieuwsuur. "Dit is een veroordeling op basis van opiniedelicten. Dat verhoudt zich heel moeilijk tot het ambt van politicus. Politici staan niet boven de wet, maar moeten wel opinies kunnen ventileren."

'Politici niet gemuilkorfd'

Volgens Cliteur zal het vonnis gevolgen hebben voor andere politici. "Vele politici zullen beter gaan opletten. Ik ben daar niet zo blij mee. Ook collega's van Wilders zullen hier de consequenties van ervaren en langzaam gaan inzien wat dat allemaal gaat betekenen."

Volgens jurist Esther Janssen, ook in Nieuwsuur, valt dat waarschijnlijk mee. "Ik denk niet dat politici gemuilkorfd zijn. Wel dat ze op hun woorden moeten letten."

Volgens Janssen, gepromoveerd op de verhouding tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie, hebben politici juist veel vrijheid in het debat, maar brengt dat ook verantwoordelijkheden met zich mee. "Omdat een politicus graag stemmen krijgt, moet hij juist bedacht zijn op welke uitlatingen hij doet. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn twee kanten van dezelfde medaille van de functie van een politicus."

Kritiek op rechters

Janssen noemde de kritiek die Wilders heeft geuit op de rechtbank "kwalijk". Cliteur heeft er minder problemen mee. "Wilders zal van mening zijn dat hij het functioneren van de rechterlijke macht ter discussie mag stellen. Waarom mag je rechters niet bekritiseren, zal hij zeggen. Er is niets mis mee dat rechters kritisch worden gevolgd en kritiek krijgen als ze iets verkeerd doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl