NOS NieuwsAangepast

'Wilders blijft Wilders, dat gaat zeker niet veranderen'

Wat is het effect van de rechterlijke uitspraak in het Wilders-proces? Op straat in Volendam en Den Haag lopen de reacties scherp uiteen. Over een ding zijn velen het eens: de veroordeling zonder straf geeft een dubbel gevoel.

Wilders moet voortaan beter nadenken over hoe hij het in het vervolg brengt. Keihard, maar wel de waarheid.

Voorbijganger in Haags winkelcentrum

In een Haags winkelcentrum staan sommige voorbijgangers achter de PVV-leider, maar ze vinden wel dat hij zijn woorden beter moet kiezen. "Hij bedoelde criminele Marokkanen", zegt een man. "Dat had hij natuurlijk beter moeten zeggen. Maar ik denk dat het gros van de mensen net zo denkt." Een andere winkelende man vindt dat Wilders voortaan beter moet nadenken over hoe hij zijn uitspraken formuleert. "Keihard, maar wel de waarheid."

Een andere voorbijganger weet nog niet of hij in maart op Wilders gaat stemmen. "Maar het is natuurlijk wel zo dat hij de enige is in de politiek die laat zien dat het niet goed gaat. De rest zit alleen maar zoete broodjes te bakken."

Tegenstanders van Wilders zijn er ook in Den Haag. Een 83-jarige Haagse denkt dat het vonnis weinig zal veranderen. "Of hij nou gestraft wordt of niet, die man gaat toch zijn gang." Een andere voorbijganger beaamt dat. "Wilders blijft Wilders, dat gaat zeker niet veranderen."

Het is natuurlijk wel zo dat Wilders de enige is in de politiek die laat zien dat het niet goed gaat. De rest zit alleen maar zoete broodjes te bakken.

Man in Haagse winkelstraat

Sommigen vinden het vooral vreemd dat de rechter geen straf heeft gekoppeld aan de veroordeling. "Ik denk dat als iemand die niet in de Kamer zit dezelfde dingen had gezegd, we een hele andere uitspraak hadden gezien. Die had waarschijnlijk wel een boete moeten betalen."

'In een rechtstaat moet je kunnen zeggen wat je wilt'

In Volendam, waar de PVV al sinds 2009 bij de landelijke verkiezingen steevast de grootste partij is, vertelt een voorbijganger aan een verslaggever van EenVandaag: "dus hij is wel schuldig, maar krijgt geen straf? En dan? Het proces heeft miljoenen gekost en ze wilden hem 5000 euro boete opleggen. Dat slaat toch helemaal nergens op? Dat moeten wij allemaal betalen."

Voor een andere Volendammer maakt het vonnis weinig verschil. "Wilders heeft ook goede dingen, vind ik. Ik ben het er ook wel mee eens dat het te veel wordt. Te veel buitenlanders, te veel zogenaamde vluchtelingen."

Een dorpsgenoot noemt Wilders "een vakman". "Hij heeft verschrikkelijk veel verstand, alleen gebruikt hij het niet goed. Dat vind ik jammer. "

'Alleen een labeltje'

Een verslaggever van het radioprogramma Nieuws & Co trok de Haagse Schilderswijk in om met Marokkaanse Nederlanders over de uitspraak te praten. In jongerencentrum Het Multicultureel Jongerengeluid hebben ze naar de uitspraak gekeken. Younes Achahboun, een vaste bezoeker, heeft er een dubbel gevoel bij. "Hij is wel veroordeeld maar heeft geen straf gekregen. Maar ik en verschillende andere mensen hier in de wijk wisten al dat hij aan het discrimineren is. Nu krijgt hij alleen maar het labeltje, dat hij dat deed, maar geen strafmaatregel. Wat voor impact heeft dat? Wat zijn de gevolgen?"

Achahboun heeft veel jongeren in de wijk gesproken die blij zijn met de uitspraak, maar hijzelf is is bang dat het proces de PVV alleen maar meer stemmen op zal leveren. "Ik denk: geef hem nou niet zo veel aandacht, anders wordt hij nog groter en krijgt hij nog meer macht. Voor hetzelfde geld wordt hij de nieuwe premier, en dat moeten we al helemaal niet hebben."

Hij heeft verschrikkelijk veel verstand, alleen gebruikt hij het niet goed. Dat vind ik jammer.

Volendammer over Geert Wilders

Ook Mohammed Ghay, een van de mensen die aangifte deden tegen Wilders na de Minder-Marokkanen-uitspraak, heeft gemengde gevoelens. "Ik vind het deels een overwinning maar ik vind dat er ook een straf aan gekoppeld dient te worden. Vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, er zijn ook andere grondrechten. Die waren hier in het geding. Vandaar dat ik vind dat er echt een voorbeeld gesteld moet worden."

Maar één persoon is voor de microfoon echt blij met de veroordeling zonder straf. "Het is een zorgvuldig afgewogen uitspraak", zegt een winkelende vrouw. "Ik ben er blij mee. Ik vind echt dat het niet kan wat Wilders gezegd heeft. Ik vind dat we in deze tijd van polarisatie moeten oppassen met figuren die dat aanwakkeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl