Het hoofdkantoor van Europol
NOS Nieuws

Europol rolt bende Somalische mensensmokkelaars op

De Europese opsporingsinstantie Europol heeft een bende mensensmokkelaars opgerold. De bende wordt ervan verdacht zo'n 500 Somaliërs naar landen in de Europese Unie hebben gesmokkeld, waaronder Nederland.

Een van de hoofdverdachten is deze week opgepakt in Geleen. Tegen hem was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Acht andere verdachten werden aangehouden in de Franse steden Parijs, Straatsburg en Modane.

Europol kreeg bij het uitschakelen van de bende hulp van de autoriteiten in Nederland en Frankrijk. Eerder dit jaar zijn er ook meerdere verdachten opgepakt in Italië, die bij dezelfde groep mensensmokkelaars zouden horen.

Valse reisdocumenten

De bende bestaat uit Somaliërs die merendeels in Frankrijk en Italië wonen. Ze worden ervan verdacht dat ze de 500 Somalische migranten van Italië naar andere Europese lidstaten hebben gesmokkeld met de auto, trein of bus. Ze werden naar Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en andere Noord-Europese landen gebracht.

Sommige Somaliërs zijn ook rechtstreeks vanuit Afrika naar Europa gesmokkeld. Dat gebeurde met valse reisdocumenten. Ze vlogen daarmee eerst naar Azië, om vanuit daar door te reizen naar Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl