De Italiaanse Monte dei Paschi di Siena
NOS NieuwsAangepast

'Geen respijt voor wankelende Italiaanse bank Monte dei Paschi'

De wankelende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena krijgt geen extra tijd om aan een reddingsplan te werken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een goed ingevoerde bron. De Europese Centrale Bank zou het verzoek om meer tijd afgewezen hebben.

's Werelds oudste bank staat er financieel slecht voor en werkt al enige tijd aan een plan om geld op te halen. Er zou 5 miljard euro nodig zijn om het hoofd boven water te houden.

Dat geld mag in principe niet van de overheid komen. Als gevolg van de financiële crisis zijn de Europese regels voor staatssteun aan banken namelijk aangescherpt. Dat moet voorkomen dat de belastingbetaler de dupe wordt van problemen bij banken.

Daarom probeert Monte dei Paschi nu geld in de private sector op te halen, maar er is nog weinig animo. Tot nu toe is er nog maar 1 miljard toegezegd. Investeerders kijken de kat uit de boom, nu het politiek onrustig is in Italië. Afgelopen zondag verloor premier Renzi een belangrijk referendum en trad af.

Creatieve oplossing

Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat het de bank zal lukken om voor 1 januari, de huidige deadline, het geld bij elkaar te krijgen. Om wat lucht te krijgen had ze de ECB om drie weken verlenging gevraagd. Tegen die tijd zou er meer duidelijk kunnen zijn over een nieuwe Italiaanse regering, wat twijfelende investeerders alsnog over de streep zou kunnen halen.

Maar voor dit plan krijgt Monte dei Paschi nu geen extra tijd. Omdat de bank heel belangrijk is voor de Italiaanse economie, wordt er nu gezocht naar een creatieve oplossing. Dat zou kunnen betekenen dat ze alsnog geld van de overheid krijgt. In dat geval zijn het waarschijnlijk particulieren met aandelen of leningen bij de bank die voor een groot deel van de kosten opdraaien. En dat zijn er veel in Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl