In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

43 e-bussen in Eindhoven en Helmond

Oost-Brabant heeft de grootste elektrischebusvloot van Nederland. Vandaag zijn de 43 elektrische bussen van vervoerder Hermes gepresenteerd.

De bussen zijn gemaakt door het Brabantse bedrijf VDL. Ze worden ingezet in de nieuwe dienstregeling in de regio Eindhoven en Helmond, die zondag ingaat.

De e-bussen zijn enorm stil. Daarom zijn ze voorzien van een soort trambel om het overige verkeer te waarschuwen. Volgens een woordvoerder van de provincie is gekozen voor het geluid van een bel, omdat bijvoorbeeld claxonneren geen optie is.

"Toeteren mag niet zomaar, dat is wettelijk verboden", zegt hij tegen Omroep Brabant. Ook associëren weggebruikers de trambel met een waarschuwing voor aankomend verkeer.

Jaren 50

Ook andere vervoerders stappen, zij het langzamer, over op de elektrische bus. Arriva heeft 30 e-bussen aangeschaft voor de nieuwe dienstregeling op de Waddeneilanden en een traject in Limburg. En vanaf komend voorjaar zet Qbuzz tien elektrische bussen in de stad Utrecht in. In Rotterdam heeft de RET er onlangs testritten mee gedaan.

De stad Arnhem heeft al sinds de jaren 50 elektrisch openbaar vervoer: de trolley. Maar deze bus zit vast aan een bovenleiding.

Advertentie via Ster.nl