Pater Toon
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse 'Pater Toon' haalt fel uit naar Desi Bouterse

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De Nederlandse pater Antonius te Dorsthorst, die al decennia in Suriname woont en werkt, heeft ongekend fel uitgehaald naar president Bouterse. 'Pater Toon' sprak gisteravond in Paramaribo op de jaarlijkse herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Decembermoorden.

Doorgaans is de toon tijdens die diensten kritisch maar ingetogen. Maar de geestelijke leek het thema van de avond 'Wees niet bevreesd' nu ter harte te nemen en trok alle registers open. Het leverde hem een lang applaus op van de aanwezigen.

Motorkettingzaag

Pater Toon houdt de toenmalig legerleider verantwoordelijk voor de moord in 1989 op een groep indianen in de buurt van het dorpje Washabo. De mannen hadden vroeger voor Bouterse gewerkt en moesten uit de weg geruimd worden, zei de geestelijke. "Ze zijn geboeid aan handen en voeten op een vrachtwagen gegooid en aan stukken gezaagd met een motorkettingzaag."

Volgens Pater Toon had de huidige directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, opdracht van Bouterse gekregen om de groep indianen "te verjagen". De beschuldigingen waren al eerder door de pater geuit, maar tijdens de herdenkingsdienst kregen ze door hun felheid een extra dimensie. "Ik roep de minister van Justitie, de parlementsvoorzitter en journalisten op om deze zaak te gaan onderzoeken", aldus Te Dorsthorst.

Landverraad

De zogenaamde "spontane opstand" die indianengroepen in de jaren 80 tegen de wettige regering in Paramaribo voerden, was volgens de pater volledig door Bouterse aangestuurd.

"Ik kom al 46 jaar als boslandpater in het gebied en ik kan u verzekeren dat deze groepen ondersteund en geregisseerd werden door het Surinaamse leger dat toen onder leiding stond van Desi Bouterse. Iedereen wist dat, maar men was bang en hield zijn mond. Let wel: een gewapende illegale groepering die tegen de wettig gekozen regering vecht en zelfs kantoor houdt op de kazerne van het nationale leger. In een geordend en zichzelf respecterend land zou men dit landverraad noemen."

Volgens Pater Toon heerst er in Suriname een cultuur van straffeloosheid. "Alles kan, alles mag en je kunt met alles straffeloos wegkomen als je maar handig bent. Iedere Surinamer moet een keuze maken tussen waarheid en leugen."

De pater sneerde ook naar de in Suriname zeer populaire volle evangelie- en pinksterkerken. "We mogen ons niet laten verleiden door dubieuze profeten die de Bijbel gebruiken om misstanden te legitimeren en ze een schijn van waarheid te geven", zei hij, verwijzend naar Bouterses geestelijk adviseur Steve Meye.

"De volle evangelie- en pinksterkerken kunnen nog zo vaak gebedsmanifestaties houden, maar als de leiders bang zijn voor, en verzaken aan de echte waarheid en Bijbelse gerechtigheid, dan zal het verder bergafwaarts blijven gaan met ons land Suriname. Daar helpt geen duizendmaal Halleluja Amen aan."

Wees niet bevreesd

Het thema 'Wees niet bevreesd' werd ook opgedragen aan de rechters van het 8-december-strafproces. Die moeten op 30 januari besluiten of de zaak tegen hoofdverdachte Bouterse en zijn medeverdachten doorgaat. Tijdens de herdenkingsdienst werd gebeden voor de rechterlijke macht opdat die "zonder angst tot een eerlijk en rechtvaardig vonnis zal komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl