De man die werd geëxecuteerd met een dodelijke injectie
NOS Nieuws

Amerikaan geëxecuteerd met omstreden dodelijke injectie

In de Amerikaanse staat Alabama is een man geëxecuteerd die in 1994 werd veroordeeld voor de moord op een winkelmedewerker. De man van 45 kreeg dodelijke injecties toegediend. Hij kuchte en schokte minutenlang nadat chemicaliën waren ingespoten.

Een van de stoffen waarmee de doodstraf werd voltrokken, is omstreden. De terdoodveroordeelde had samen met medegedetineerden het gebruik van de chemicaliën aangevochten bij het Hooggerechtshof. Hij noemde de stof onbetrouwbaar en was bang dat hij veel pijn zou hebben. Het hof verwierp zijn bezwaren.

De executie verliep niet vlekkeloos. Nadat de eerste injectie was toegediend, schokte het lichaam van de man nog minutenlang na. Bewakers moesten tot twee keer toe kijken of hij bij bewustzijn was. Toen de man niet reageerde, dienden ze de laatste twee injecties toe. In totaal duurde de executie een half uur.

Brute moord

Medische experts gaan het lichaam van de man onderzoeken. Zij zullen kijken of er dingen zijn misgegaan bij het voltrekken van de doodstraf.

"Het recht heeft gezegevierd", zei de officier van justitie nadat de straf was uitgevoerd. "Deze man was verantwoordelijk voor een brute moord." De terdoodveroordeelde schoot in 1994 een winkelmedewerker door zijn hoofd bij een gewapende overval.

De advocaten van de moordenaar probeerden de executie meerdere malen te blokkeren via het Hooggerechtshof. Volgens hen had de rechter nooit de doodstraf mogen opleggen, omdat de jury levenslang had aanbevolen.

Chemicaliën

Het was de tweede executie in Alabama sinds 2013. De staat heeft niet genoeg van de stoffen die nodig zijn om de dodelijke injecties te maken. In mei stopte farmaciebedrijf Pfizer bovendien met het leveren van chemicaliën voor de injecties. Die firma was de laatste gereguleerde leverancier van deze stoffen.

Staten die gevangenen willen executeren, zijn nu aangewezen op illegale aanvoer vanuit het buitenland en leveringen van ongereguleerde apotheken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl