De kandidaat-lijsttrekkers Samsom en Asscher schudden elkaar de hand voor een debat in de lijsttrekkersverkiezing
NOS NieuwsAangepast

Gaat Asscher of Samsom de PvdA-lijst trekken?

Wordt het opnieuw Diederik Samsom? Of komt Lodewijk Asscher dit keer boven aan de PvdA-verkiezingslijst te staan? Dat weten we rond 16.30 uur vanmiddag.

Partijvoorzitter Spekman maakt de winnaar van de lijsttrekkersverkiezingen bekend op een bijeenkomst in Amsterdam. Die is vanaf 16.15 uur live te volgen via de Facebook-pagina van de NOS en NPO Politiek.

De lijsttrekkersverkiezingen gaan tussen twee kandidaten: de huidige PvdA-leider en -fractievoorzitter Samsom en vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Asscher.

De twee krijgen vanmiddag kort voor de bekendmaking te horen wat de uitslag is. Het is niet zeker of Samsom naar de bijeenkomst komt als hij verliest. Asscher zal de bijeenkomst hoe dan ook bijwonen.

Samsom en Asscher op de ijsbaan in Leeuwarden
'Ik word het of ik word het niet'

PvdA-minister Plasterk gaat vanmiddag zeker naar de bijeenkomst in Amsterdam-West. Hij noemt het "toch een spannend moment".

Staatssecretaris Dijksma vindt het heel goed dat er een ledenverkiezing is gehouden. "Dat we niet aan een keukentafel in bijvoorbeeld Oss bepalen wie de nieuwe leider wordt."

De leden van de PvdA konden tussen 24 november en 8 december digitaal of per post stemmen. De twee kandidaten voerden in de tussentijd allebei op hun eigen manier campagne.

Samsom ging vooral de deuren langs en schudde de PvdA-leden persoonlijk de hand, Asscher roerde zich met name op Facebook. Ze gingen vier keer met elkaar in debat, en schaatsten een keer samen op de ijsbaan in Leeuwarden.

'Lijsstrekker niet aan keukentafel bepalen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl