'Ze hadden Thialf geen facelift moeten geven'

Het is voor iedereen nog even wennen in het nieuwe Thialf

Thialf kent een rijke geschiedenis. Schaatsers zijn er groot geworden, wereldrecords zijn er gebroken en kampioenschappen zijn er groots gevierd. Maar de nostalgie is verdwenen nu Thialf vernieuwd is.

In de jaren tachtig kwam er al een dak op Thialf, later mocht er niet meer worden gerookt, de capaciteit werd verminderd vanwege de veiligheid en vorig jaar zomer werd er begonnen aan een grote verbouwing.

Shani Davis en Gianni Romme boekten allebei grote successen in Thialf, maar kijken met andere ogen naar de vernieuwingen. Voor de een was het oude Thialf als een museum, voor de ander is het slechts mooie herinnering.

Februari 2015: Davis verrast met goud in Thialf

Shani Davis, werd in 2015 wereldkampioen 1.000 meter op het ijs van Thialf

De 34-jarige Davis nam vorig jaar afscheid van het oude Thialf met een wereldtitel. Nu de Amerikaan terug is voor de wereldbekerraces in de vernieuwde hal, heeft hij heimwee.

"Ik vind het vernieuwde Thialf wel mooi, maar ik mis het oude Thialf vanwege het karakter en de geschiedenis", aldus Davis. "Het is nu net alsof ik in een ruimteschip zit. Het is hier superblauw."

Davis: het is net alsof ik in een ruimteschip zit

In tegenstelling tot zijn concurrenten komend weekend heeft Davis in het oude Thialf meer ritten gereden dan hij in de vernieuwde hal ooit zal doen.

"Ik ben misschien een ouderwets type, maar ik heb heel veel mooie herinneringen aan het oude Thialf. Het was net een kerker. Je kwam hier om ten strijde te trekken. Het zag er een beetje grijzig uit, maar de supporters maakten het schitterend. Het was net alsof je aan het optreden was voor het beste publiek ter wereld."

Davis vindt dan ook dat er te makkelijk afscheid is genomen van het oude Thialf. "Ze hadden het geen facelift moeten geven. Het had een soort museum moeten blijven. Want hoeveel geld je er ook in stopt, het kan nooit het karakter vervangen dat het had."

Ook in het oude Thialf werden wereldrecords gereden. Het hoeft niet supersnel te zijn, het moet gewoon Thialf zijn.

Shani Davis

Dat de nieuwe baan waarschijnlijk sneller is, maakt de Amerikaan eigenlijk niet zo veel uit. "Ook in het oude Thialf werden wereldrecords gereden. Het hoeft niet supersnel te zijn, het moet gewoon Thialf zijn, zoals het altijd was", aldus een weemoedige Davis.

Zaterdag rijdt Davis zijn eerste wedstrijd op het nieuwe ijs. "Het wordt een trieste dag voor de old school boys. Maar voor de nieuwe generatie is het natuurlijk wel mooi en spannend."

Romme samen met Bob de Jong (l), nadat hij in Thialf een wereldrecord op de 5.000 meter heeft gereden (1997)

Gianni Romme, werd in 1999 wereldkampioen en reed twee wereldrecords in Thialf

Romme reed twee wereldrecords in Heerenveen. In 1997 verpulverde hij het record van Bob de Jong op de 5.000 meter. Met 6.30,63 was hij liefst zeven seconden sneller dan De Jong, die zijn tijd (6.37,55) nota bene op de hooglandbaan in Calgary had neergezet. En in 2000 was Romme de snelste man ter wereld op de 10.000 meter. Zijn tijd: 13.03,40.

"Ik kan het nog erg goed voor de geest halen. Die beleving. Het is een tijdje terug, maar races in Heerenveen vergeet je niet. Als je nu die tijden ziet in vergelijking met toen, zie je pas hoe alles vooruitgaat. Dit is de echte indoorgeneratie. Ik ben van de outdoorgeneratie. Wij reden af en toe wel wedstrijden binnen, maar we trainden vaak buiten."

In het oude Thialf was er nog weleens wat om het ijs te doen. Altijd was er wel iets.

Gianni Romme
December 1997: Romme rijdt wereldrecord in Heerenveen

"Het nostalgische aan Thialf was mooi. De echte drukte bij een EK of WK bijvoorbeeld. Het zat echt bomvol. Zelfs met een wereldbekerwedstrijd. Daar kijk je graag op terug", aldus Romme.

"En in het oude Thialf was er nog weleens wat om het ijs te doen. Altijd was er wel iets. Soms werd er ook gemanipuleerd. Dan had de ijsmeester het ijs iets harder of zachter gemaakt bij een buitenlandse concurrent. Dat zal nu niet meer zo snel gebeuren. Het grote verschil wordt nu gemaakt met de klimaatbeheersing", zegt Romme.

"Maar of het nu echt harder gaat? Dat is nog de vraag. IJsmeester Beert Boomsma was en is echt goed. Hij ging al zo goed om met het ijs. Of de techniek het beter maakt? Ik zal in ieder geval geen heimwee krijgen naar het oude Thialf. Nu zit er ook nog veel van het oude Thialf in. Het is niet platgegooid, het is verbouwd. Thialf was verouderd en dat moet je niet willen."

"Het wordt nu gewoon weer leuk. En ik verwacht dat het stadion ook weer voller zal zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl