KWF: betere nazorg nodig voor ex-kankerpatiënten
Ex-kankerpatiënten krijgen vaak niet de juiste psychische begeleiding, blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Een op de drie ex-patiënten heeft psychische hulp nodig. Er is wel goede nazorg beschikbaar, maar die weten patiënten niet altijd te vinden. Een tweejarige proef van het ministerie van VWS moet daar verandering in brengen.
Doel van de pilot is om kankerpatiënten de juiste zorg te geven op het moment dat zij daaraan behoefte hebben. Deze zorg wordt vergoed.
Ex-kankerpatiënt Alette Zeijlstra (46) denkt dat de pilot, die volgend jaar begint, veel verschil zou kunnen maken. Ze heeft gemerkt dat psychische hulp niet spontaan wordt aangeboden, je moet zelf op zoek gaan. "Het is echt een speurtocht, ik kan me voorstellen dat veel mensen geen idee hebben hoe ze dat moeten aanpakken", zegt Zeijlstra.
Het gebrek aan nazorg heeft verschillende oorzaken. Patiënten durven er soms niet om te vragen of de huisarts weet niet goed hoe hij moet doorverwijzen. Ook vallen sommige therapieën nu niet in het verzekeringspakket.
Zeijlstra, die uit Vught komt, kreeg vijf jaar geleden kanker in de zwezerik, een klier in de borstkas. Zeer zeldzaam. Na vele behandelingen en een operatie is de kanker nu weg maar ze heeft nog veel last, vooral van vermoeidheid. Na het douchen ’s ochtends moet ze alweer uitrusten.
Ook na de lunch en nog een paar uur later in de middag nestelt ze zich in haar luie stoel om bij te komen. Ze moest haar eigen bedrijf verkopen en zichzelf weer opnieuw 'ontdekken'.
Angst voor de dood
Later kwam daar ook angst bij. Angst voor de dood, angst voor het bericht dat ze uitbehandeld zou zijn. Ze meldde zich bij de huisarts, die ook niet meteen wist waar ze heen moest.
De therapeute waar ze uiteindelijk terechtkwam heeft haar prima geholpen, maar was niet gespecialiseerd in kankerpatiënten. "Bij mij is het gelukt maar het had misschien wel beter gekund, dat weet ik niet", zegt Zeijlstra.