De gevederde staart van een dinosaurus
NOS NieuwsAangepast

Unieke vondst van gevederde dinostaart in barnsteen

Chinese paleontologen hebben een unieke vondst gedaan in een stukje barnsteen uit Myanmar. In het 99 miljoen jaar oude versteende klompje hars vonden ze een stukje staart van een dinosaurus.

Het staartstukje, met huid en veren er nog aan, is 3,7 centimeter lang. Volgens de onderzoekers is het staartstuk te lang en flexibel om van een vogel te kunnen zijn. Ze denken dat het de staart was van een jonge dino, die nauw verwant was aan moderne vogels.

In het stukje barnsteen zitten te weinig beenderen om de fossiel een soortnaam te kunnen geven.

  • Current Biology
    De veren zijn in detail te zien
  • Current Biology
  • Current Biology
    Op een CT-scan is te zien hoe de veren in de staart vastzitten

Dat sommige dinosaurussen veren droegen was al wel bekend van tweedimensionale (platte) fossielen. "Wat dit stukje zo bijzonder maakt is dat het driedimensionaal is. Je kunt precies zien waar de veren zaten en welke vorm ze hadden", zegt Paul Barrett van het natuurhistorisch museum in Londen.

Zo is te zien dat de dinosaurusveren nog geen centrale schacht hebben, zoals de veren van huidige vogels. De veren van de dinosaurus in het fossiel waren ook niet bedoeld om mee te vliegen, maar dienden om het dier warm te houden. De veren waren van boven kastanjebruin en van onderen wit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl