Ben Rienstra (l) viert de 1-0 met Muamer Tankovic
NOS Voetbal

Moedig AZ overwintert in Europa League

AZ heeft zich dankzij een knappe zege op FC Zenit geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. De Alkmaarders zegevierden op eigen veld met 3-2. Zenit had tot donderdag nog geen punten laten liggen in de groepsfase.

De ploeg van coach John van den Brom had alles in eigen hand, maar wist dat er eigenlijk wel gewonnen moest worden van de Russen. Bij een gelijkspel of een nederlaag was AZ afhankelijk van het resultaat in Israël bij Maccabi Tel Aviv tegen Dundalk. Maar zover kwam het dus niet.

AZ schoot uit de startblokken. Ben Rienstra schoot al na zeven minuten vanaf de rand van de zestien de 1-0 binnen en vlak daarvoor had Robert Mühren al een flinke kans om zeep geholpen. Zenit, al zeker van de groepswinst, zette daarna druk. Giuliano kreeg ook kansjes, maar hij vond Sergio Rochet steeds op zijn pad.

  • Pro Shots
    Ben Rienstra
  • Pro Shots
    AZ viert 1-0
  • Pro Shots
    Ridgeciano Haps

Vlak voor rust had AZ weer succes: Ridgeciano Haps kapte Aleksandr Anjoekov uit en schoot via de binnenkant van de paal raak. Nog voor het rustsignaal raakte ook Mühren de paal, maar ook met een 2-0 stand kon AZ met een grote glimlach de kleedkamer opzoeken.

Die glimlach werd wel wat kleiner toen Giuliano nog binnen het uur voor 2-1 zorgde. De Braziliaan schoot prachtig raak in de bovenhoek, maar de splijtende pass van Anjoekov die daaraan vooraf ging was misschien nog wel mooier. Artem Dzjoeba tikte even later bijna de 2-2 binnen, maar weer was Rochet op zijn post.

Het was dus even billenknijpen, maar toen Muamer Tankovic met een schot onderkant lat voor de 3-1 tekende, leek het verzet van de Russen gebroken. Tien minuten voor tijd tikte Stijn Wuytens de bal echter langs ploeggenoot Rochet, waardoor het toch nog spannend werd. Maar de Russen drongen niet echt aan en AZ hield stand.

Maccabi-Dundalk niet belangrijk

Door de zege van AZ deed het er niet meer toe wat er in Tel Aviv gebeurde bij het duel tussen Maccabi en het Ierse Dundalk. Dat was zonde voor de thuisploeg, die vocht voor wat ze waard was en uiteindelijk met 2-1 won.

Tal Ben Haim II zorgde met een rake strafschop, na een overtreding van doelman Gary Rogers, voor de 1-0. Vlak daarna was het alweer gelijk toen Eli Dasa de bal achter zijn eigen doelman gleed. Nog voor rust kwam Maccabi weer op voorsprong, toen Dor Micha schoot en Rogers blunderde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl