Een dakloze in de daklozenopvang in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Van Rijn roept grote steden op slaapplaats zwerfjongere te regelen

De grote steden moeten er zelf voor zorgen dat er voldoende aparte opvangplaatsen zijn voor zwerfjongeren. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn in een reactie op het NOS op 3-verhaal dat dakloze jongeren steeds vaker in grote steden geen geschikte slaapplek hebben. Jongeren mogen niet slapen tussen andere zwervers, vindt Van Rijn. "Dat is niet goed voor ze."

Het rijk heeft gemeenten veel geld gegeven voor maatschappelijke opvang, benadrukt de staatssecretaris van Volksgezondheid. "Gemeenten zijn gehouden om tot goede opvangplekken te komen."

Opvanginstellingen moeten snel bij gemeenten aan de bel trekken als ze denken dat er te weinig geschikte opvang is, bijvoorbeeld door het koude weer. Hij zegt te schrikken van de signalen uit de grote steden. "We moeten in ons land toch niet willen dat er jongeren dakloos zijn?"

Verantwoordelijk

Van Rijn zegt het probleem niet zelf op te kunnen lossen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg en moeten ook al heel vroeg met probleemjongeren gesprekken voeren om te voorkomen dat ze uiteindelijk op straat komen. "Dit is niet een probleem dat je vanuit Den Haag kunt regelen".

Van Rijn

Oppositiepartij D66 noemt het zorgelijk dat jongeren moeten uitwijken naar volwassenopvang. D66-Kamerlid Bergkamp wil dat Van Rijn bekijkt hoe de opvang van dakloze jongeren verbeterd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl