Politie Egypte slaags met betogers
In verschillende steden in Egypte is het vandaag tot een harde confrontatie gekomen tussen de politie en tienduizenden demonstranten. De betogers, in onder meer Caïro, Alexandrië en Suez, staken kantoren van de regeringspartij in brand. Ook gooiden ze met stenen en riepen ze leuzen tegen president Mubarak.
In Caïro gebruikte de politie traangas en rubberkogels tegen de demonstranten. Volgens medische bronnen zijn bij de betogingen zeker vijf doden gevallen en er zouden zeker 800 gewonden zijn. In Suez zouden zeker 12 mensen zijn gedood.
Vanaf zes uur Egyptische tijd gold een avondklok, maar de betogers trokken zich daar weinig van aan. Het protest ging gewoon door. Mubarak zelf liet de hele dag niets van zich horen, tot laat in de avond, toen hij in een televisietoespraak hervormingen beloofde en het aftreden van de regering.
ElBaradei
De voormalige chef van het internationaal atoomagentschap, de Egyptenaar Mohammed ElBaradei, die gisteren vanuit Wenen terugkeerde naar zijn vaderland, kreeg huisarrest. Hij had aangekondigd deel te nemen aan de demonstraties. Vanochtend zei hij bij een openbaar ochtendgebed dat het regime van de 82-jarige Mubarak "op zijn laatste benen loopt".
ElBaradei, die ook Nobelprijswinnaar is, wil dat Mubarak vertrekt. ElBaradei wordt beschouwd als de uitdager van Mubarak bij de presidentsverkiezingen later dit jaar. Hij wil politieke hervormingen naar westers voorbeeld en is bereid een overgangsregering te leiden.
IJzeren hand
Egypte is sinds dinsdag het toneel van grootschalige protesten tegen het regime. Er kwamen volgens officiële bronnen zes mensen om. Bij demonstraties zijn naar verluidt meer dan duizend mensen opgepakt. Onder hen bevinden zich ook veel bloggers en twitteraars die hadden opgeroepen tot de demonstraties.
De zittende president Hosni Mubarak is al dertig jaar aan de macht in Egypte. Hij leidt het land met ijzeren hand. Oppositie is niet toegestaan. Sinds het vertrek van de Tunesische president Al Zinedine Ben Ali is het onrustig in heel de Arabische wereld.
Reisadvies
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels het reisadvies voor Egypte aangescherpt. Het ministerie raadt alle niet-essentiële reizen af naar onrustige gebieden, voornamelijk de steden waar wordt geprotesteerd: Caïro, Alexandrië, Mahalla, Assiut, Ismaïlia, Suez en Rafaa.
In vakantiebadplaatsen aan de Rode Zee, zoals Sharm al-Sheik worden vooralsnog geen betogingen gemeld, schrijft het ministerie.