Beursgenoteerde bedrijven moeten meer aan de lange termijn denken
NOS NieuwsAangepast

Geen grens aan bonussen voor top bedrijfsleven

Er komt geen bovengrens aan de bonussen voor topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven. Wel moeten die bedrijven ieder jaar uitleg geven over de verschillen in beloning binnen het bedrijf. Dat staat in de geactualiseerde gedragscode voor goed bestuur van beursgenoteerde ondernemingen.

Na het boekhoudschandaal bij Ahold stelde de commissie Tabaksblat in 2003 een code voor goed bestuur op. Die gedragscode is nu door de commissie Van Manen geactualiseerd.

De bonden reageren teleurgesteld op het ontbreken van een bonusplafond in de nieuwe code. "Er is de laatste tijd weer heel veel ongenoegen over de groeiende loonkloof", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Kijk bijvoorbeeld naar een Shell-topman die de volle bonus krijgt, terwijl het bedrijf de doelstellingen niet haalt. Gegraai aan de top kan gewoon niet. Zo wordt de sfeer tussen top en onderkant steeds akeliger".

Harde regels

Ook FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier betreurt het dat er geen harde regels voor bonussen worden gegeven. "Onze leden ergeren zich rot aan bonussen als ze zelf de laan worden uitgestuurd". Ook minister Dijsselbloem (Financiën) pleitte eerder voor een bovengrens voor de bonussen.

De bonden zijn wel tevreden dat er in de gedragscode meer nadruk wordt gelegd op de verantwoordelijkheid van topbestuurders voor de lange termijn van een bedrijf. "Er wordt een moreel appèl op ze gedaan om te zorgen voor een gezond bedrijf op de lange termijn. Dat is goed", zegt Limmen. Daardoor zou de kans op boekhoudfraude en corruptie moeten afnemen, aldus de commissie Van Manen.

Toezicht

Beleggersvereniging VEB is blij dat de toezichthoudende commissarissen van de bedrijven worden aangespoord actiever te worden. "Commissarissen moeten hun oordeel niet alleen vellen op basis van flitsende presentaties van de bedrijfstop, maar moeten zelf veel actiever op zoek naar informatie over de gang van zaken binnen een concern", zegt VEB-directeur Paul Koster. "Ze moeten meer verantwoordelijkheid nemen en dat staat nu beter in deze code."

De nieuwe gedragscode moet volgend jaar in wetgeving worden opgenomen. Dan zijn bedrijven in 2018 verplicht om zich bij de rapportage over 2017 aan de nieuwe code te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl