NOS NieuwsAangepast

Mediaspelers die streamen via Popcorn Time illegaal

De manier waarop via de mediaspeler 'Filmspeler' films en series worden aangeboden, is illegaal. Dat zegt de advocaat-generaal (AG) van het Europese Hof van Justitie in een advies aan de rechters die zich er over drie maanden definitief over uitspreken. De conclusie van een AG is een advies, dat wel regelmatig wordt overgenomen.

Het gaat om een serie mediaspelers die door ondernemer Jack W. via internet zijn aangeboden. Via het apparaat is het mogelijk om thuis onder meer films en series af te spelen zonder hiervoor te betalen.

Popcorn Time

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale software, denk bijvoorbeeld aan Popcorn Time, die het internet afstruint naar films en series. Deze worden in vorm van url's aan de software gekoppeld. De kijker merkt hier niks van, die ziet alleen een bibliotheek met films en series. Maar in feite wordt er dus via zogenoemde torrents gekeken via een bepaalde website.

De AG vergelijkt de zaak met die tussen GeenStijl en Sanoma. Dat draaide toen om de vraag of het linken naar illegale informatie, in dit geval niet-gepubliceerde naakfoto’s van Britt Dekker, wel of niet was toegestaan.

Het hof oordeelde uiteindelijk van niet. Dat kwam doordat GeenStijl een winstoogmerk had bij het publiceren van de foto's en had kunnen weten dat het linken een inbreuk vormde op het auteursrecht.

Stichting Brein

Hetzelfde geldt voor Jack W., stelt de AG. Doordat hij de mediaspelers verkocht, heeft hij ook een winstoogmerk. Daarnaast zou hij moeten weten dat er wordt gelinkt naar bronnen die auteursrechtelijk zijn beschermd.

De advocaat-generaal laat hiermee wel in het midden of het streamen van films en series op zich illegaal is. Volgens een woordvoerder van het hof bestaat de kans dat de rechters daar dieper op ingaan. De uitspraak wordt komend voorjaar verwacht.

De zaak was in 2014 aangespannen door Stichting Brein, een organisatie die opkomt voor auteursrechten. De rechtbank Midden-Nederland verwees de zaak vervolgens door naar het Europese Hof van Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl