Bouwvakker aan het werk (archief)
NOS Nieuws

Overheid wil haar miljarden voortaan duurzamer besteden

De overheid gaat duurzamer inkopen. Vertegenwoordigers van diverse overheden en andere organisaties met publieke taken hebben daarover afspraken gemaakt. Ze zetten hun handtekening onder het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

Dat gebeurde op initiatief van staatssecretaris Dijksma. Volgens haar kopen alle overheden samen elk jaar voor ruim 60 miljard euro in.

De ondertekenaars beloven dat ze zich zullen houden aan scherpere eisen voor het inkopen van goederen en diensten. Die eisen lopen uiteen van de effecten die producten hebben op het milieu, tot aan de arbeidsomstandigheden in fabrieken.

Wie betaalt, bepaalt

Volgens Dijksma gaan overheden nu nog te vaak vooral af op de prijs. Ze wil dat maatschappelijk ondernemen de norm wordt. "Of het nu het beton is waarmee overheidsgebouwen worden gebouwd, de kleding waarin gemeentelijke handhavers rondlopen of het papier dat in printers wordt gebruikt, de overheid moet het goede voorbeeld geven. Wie betaalt, bepaalt".

Katoenplukkers in India

Minister Ploumen zegt dat de afspraken ook een internationaal effect hebben. Volgens haar kunnen miljoenen mensen er betere arbeidsomstandigheden door krijgen, van katoenplukkers in India tot mijnwerkers in Congo.

Het manifest is door 62 partijen ondertekend. Het is de bedoeling dat meer partijen zich er de komende maanden bij aansluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl