NOS Nieuws

Groenen in Europees Parlement: ook Zara ontwijkt belasting

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Het Spaanse moederconcern van kledingwinkel Zara heeft honderden miljoenen euro's aan belasting ontweken. Dat zegt de Groene fractie in het Europees Parlement. Winsten van kledingwinkels in heel Europa werden doorgesluisd naar Nederland, Zwitserland en Ierland, waar de belastingen op dat soort winsten laag zijn.

De praktijken zijn, zo zeggen ook de Groenen, niet illegaal, maar tonen volgens de fractie vooral de noodzaak aan van betere EU-belastingwetgeving.

Nederland

Het moederconcern van Zara heet Inditex. Het is eigendom van een Spaanse familie. Niet alleen Zara valt onder dit concern, ook merken als Bershka en Pull and Bear vallen onder Inditex. De persafdeling van Inditex is vandaag vanwege een feestdag in Spanje niet bereikbaar voor een reactie.

Veel van die kledingwinkels maakten volgens de Groenen de afgelopen jaren heel bescheiden winsten of leden zelfs verlies. Tegelijkertijd maakten andere delen van het concern grote winsten, bijvoorbeeld in Nederland. Over die winsten wordt in Nederland 15 procent belasting betaald, veel minder dan in andere landen.

Nederland is het land waar Inditex volgens de Groenen het hoogste bedrag aan belastingen ontweek. Met iets meer dan 200 werknemers wist Inditex hier in een paar jaar tijd 3,7 miljard euro winst te halen, zeggen de Groenen in een rapport.

Het zou gaan om doorgesluisde winsten uit andere landen, waar de belasting op winst hoger ligt. Bijvoorbeeld Spanje liep hierdoor meer dan 200 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.

Regels

De Groenen kwamen al twee keer eerder met een soortgelijk rapport over grote Europese bedrijven; ook BASF en Ikea werden beschuldigd. De Europese Commissie bekijkt nu of er een onderzoek moet komen naar de praktijken van Ikea. Maar het is de vraag of de bedrijven ook echt te vervolgen zijn en of er belasting teruggevorderd kan worden; in veel van dit soort voorbeelden gaat om legale praktijken.

Als Europa er van af wil, zal het de eigen regels aan moeten scherpen. Daar zijn de Europese ministers van Financiën wel mee bezig, maar het gaat zeker nog jaren duren voordat die nieuwe wetgeving ook van kracht wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl