NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen stellen gerust: korten waarschijnlijk niet nodig

Het is steeds waarschijnlijker dat grote pensioenfondsen volgend jaar de uitkeringen niet hoeven te verlagen. De financiële positie van de fondsen wordt beter. Dat komt vooral doordat beurskoersen stijgen en de langetermijnrente iets oploopt.

"We hoeven niet te verlagen, als ik het op basis van de situatie van vandaag zou moeten zeggen", zegt Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn in het NOS Radio 1 Journaal. Bij zijn fonds zijn meer dan 2,5 miljoen Nederlanders aangesloten.

Hij houdt nog wel een slag om de arm, want de situatie op 31 december is bepalend. "Het jaar is nog niet afgelopen. Ik durf niks te beloven, maar ik ben geruster dan een paar maanden geleden."

Ook andere pensioenfondsen zijn een stuk positiever geworden over hun dekkingsgraad. Die geeft aan of pensioenfondsen nu en in de toekomst nog wel aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Als de dekkingsgraad te laag is, moet er worden gekort.

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen steeg in november van 99 naar 101 procent, stelt consultancybureau Aon Hewitt. Een dekkingsgraad van 130 procent wordt gezien als gezond. Doorgaans moeten fondsen bij een dekkingsgraad van 95 procent of lager snijden in de pensioenen.

"We zitten nu 4 à 5 procent boven de kritieke dekkingsgraad", zegt Jan Berghuis van Pensioenfonds Metaal en Techniek in de Telegraaf. "Het kan nog altijd dat we moeten korten. Ik heb wel eens grotere schokken gezien binnen een week."

Trump-effect

De verkiezing van Donald Trump heeft de pensioenfondsen ook geholpen. Door zijn aankondiging om fors te gaan investeren in infrastructuur, liep de rente verder op.

"Ik ben er niet ongelukkig mee, dat mag duidelijk zijn", zegt pensioendirecteur Borgdorff. "Maar we moeten niet doen alsof het alleen door de verkiezing van Trump komt. De rente was voor die tijd ook al aan het stijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl