NOS NieuwsAangepast

'Giraffe sterft stilletjes uit'

Natuurbeschermers waarschuwen voor het voortbestaan van de giraffe. In de afgelopen 30 jaar liep het aantal giraffen terug van 160.000 naar 97.000, een daling van 40 procent. Dat betekent dat er vier keer meer olifanten op aarde rondlopen dan giraffen.

"We zien giraffen vaak op safari, in de media of in dierentuinen, dus we zijn ons er niet van bewust dat ze stilletjes uitsterven", zegt de voorzitter van milieuorganisatie IUCN. "Het wordt tijd dat we onze nek uitsteken voor dit dier voordat het te laat is."

De IUCN heeft de giraffe daarom opgenomen op zijn Rode Lijst in de categorie 'kwetsbaar'. Dat is een stapje boven 'bedreigd'.

De giraffe wordt bedreigd door illegale jacht en verlies van leefgebied door land- en mijnbouw. Ook zijn ze de dupe van oorlog in hun leefomgeving.

Verdwenen vogels

De nieuwe Rode Lijst is gepresenteerd op een VN-conferentie over biodiversiteit in Cancun. Er staan nu 85.604 diersoorten op, waarvan er 24.307 worden bedreigd met uitsterven.

Een ander bekende diersoort die dreigt te verdwijnen is de grijze roodstaartpapegaai, geliefd vanwege zijn talent de menselijke stem te kunnen nabootsen. Door zijn populariteit hebben stropers het op de vogel voorzien.

Van de antioquiawinterkoning uit Colombia dreigt het halve leefgebied te verdwijnen door de aanleg van een stuwdam. Dertien vogelsoorten die nieuw op de lijst werden gezet zijn zelfs al uitgestorven.

Wilde varianten

Voor het eerst neemt de IUCN ook de wilde varianten van voedselgewassen op in de lijst, in totaal 233 soorten. Een wilde asperge, zonnebloem en kikkererwt worden bedreigd met uitsterven, de Kalimantan mango is in het wild al niet meer te vinden.

De IUCN noemt het voortbestaan van deze soorten belangrijk omdat hun genetisch materiaal mogelijk gunstige eigenschappen bezit voor geteelde gewassen. Zo kunnen sommige wilde varianten beter tegen droogte, ziekte of zout. Dat zou kunnen helpen de andere bestendig te maken tegen klimaatverandering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl