Gianni Infantino
NOS Voetbal

Infantino wil een WK met 48 landen, maar er zijn meer opties

“Een devaluatie van het voetbal op het toernooi”, noemde Joachim Löw, bondscoach van wereldkampioen Duitsland, het scenario dat Gianni Infantino in oktober presenteerde. Een WK met 48 landen moest er volgens de Zwitserse voorzitter van de FIFA komen.

Löw, en veel grote voetballanden met hem, moeten weinig van een groter WK hebben. Ze houden het toernooi het liefst zoals het is: met 32 landen, in acht poules van vier. Dat waarborgt de kwaliteit en er hoeft geen ingewikkeld speelschema te komen.

Maar Infantino wuift de kritiek van Löw c.s. kennelijk weg. Een ingewijde meldde woensdag dat de voorzitter vier voorstellen heeft ingediend bij het dagelijks bestuur van de FIFA voor het WK van 2026. Drie van die plannen houden in dat het aantal deelnemende landen omhoog gaat. In januari stemt het dagelijks bestuur, zoals het er nu voorstaat, voor een van die opzetten.

'Groter WK juist positief'

Een groter WK is volgens Infantino juist erg positief. Het zou de aantrekkingskracht van het voetbal vergroten. Daarnaast promoot een dergelijk WK de groei van de sport wereldwijd, zo vindt de Zwitser. In dat opzicht staat hij dus lijnrecht tegenover de grote voetballanden. Het is, gezien het verleden van de FIFA, ook de vraag of hier niet louter een commercieel doel wordt gediend.

Hoe het ook zit: wat zeker is, is dat een speelschema voor een groot WK kopzorgen geeft. Infantino heeft echter ook voor dat probleem een oplossing. Vier oplossingen zelfs, die hij heeft uitgewerkt in de vier scenario’s waarover het dagelijks bestuur dus gaat stemmen. Een overzicht:

Scenario 1:

Het WK krijgt 48 deelnemers. Die worden verdeeld in zestien groepen van drie landen. De groepswinnaars gaan door naar de achtste finales. In dit scenario speelt elk land in ieder geval twee wedstrijden. Infantino geeft daarmee gehoor aan kritiek op zijn eerdere voorstel, dat van scenario 2.

Scenario 2:

Het WK krijgt 48 deelnemers. Daarvan spelen 32 landen in een soort voorronde een knock-outduel tegen elkaar. De zestien winnaars gaan door naar de groepsfase, waar ze gezelschap krijgen van zestien landen die een bye hadden. Die 32 landen worden opgedeeld in acht poules van vier landen, waarbij het speelschema wordt gebruikt dat ook bij de afgelopen WK’s werd gehanteerd. De kritiek van ‘kleine’ landen daarop was dat zij kans lopen om na één duel naar huis te moeten, terwijl ze zich maanden moeten voorbereiden.

Scenario 3:

Een WK met 40 landen. Dit idee heeft Infantino geopperd vlak nadat hij was gekozen tot voorzitter van de FIFA. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het speelschema er in dit geval uit komt te zien. Een optie is om in acht poules van vijf landen te gaan spelen. Tien groepen van vier is ook een mogelijkheid.

Scenario 4:

Een WK met 32 landen. Niet echt een voorstel, of het moet het Löw-scenario worden genoemd. Er wordt gespeeld in acht poules van vier landen. De eerste twee landen gaan door. Kortom, een WK dat verloopt zoals we het al jaren kennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl