Regeringstroepen nadat ze een wijk in Aleppo hebben heroverd
NOS Nieuws

Verliezende rebellen vragen om gevechtspauze in Aleppo

Syrische rebellen hebben het regime van president Assad gevraagd de gevechten in Aleppo te staken, zodat burgers de belegerde stad kunnen verlaten. Ook westerse landen roepen op tot een staakt-het-vuren. Het Syrische leger is echter niet van plan de wapens neer te leggen.

De opstandelingen zijn aan de verliezende hand in Aleppo. Vandaag werd het oude centrum veroverd door het Syrische leger, dat met behulp van Rusland ook in andere delen van de stad steeds meer terrein wint.

In de wijken waarin wordt gevochten, zitten tienduizenden burgers vast. Zij zijn volgens de rebellen in groot gevaar. De opstandelingen vragen om een gevechtspauze van vijf dagen, zodat stedelingen geëvacueerd kunnen worden. Syrië en Rusland willen geen wapenstilstand zolang de rebellen Aleppo niet verlaten.

Machteloos

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Canada hebben uitgehaald naar Assad en de Russische president Poetin. In een gezamenlijke verklaring zeggen ze dat Rusland en Syrië schuldig zijn aan de "humanitaire ramp die zich voltrekt in Aleppo". De landen willen dat de wapens worden neergelegd en dat hulpverleners van de Verenigde Naties toegang krijgen tot de stad.

Volgens de westerse landen staat de internationale gemeenschap machteloos, omdat Rusland iedere vorm van collectieve actie tegenhoudt in de Veiligheidsraad. Ze wijzen erop dat Assad garen spint bij de impasse. Als hij Aleppo herovert, heeft hij een aantal van de belangrijkste Syrische steden in handen en komt een volledige overwinning steeds dichterbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl