De tuin van de pastorie te Nuenen van Vincent Van Gogh
NOS NieuwsAangepast

Noordbrabants Museum koopt aquarel Van Gogh

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft een aquarel van Vincent Van Gogh verworven. Het gaat om De tuin van de pastorie te Nuenen, de laatst bekende aquarel die hij in 1885 in Nuenen maakte.

Het museum bestempelt het stuk als zijn belangrijkste aankoop ooit; met behulp van fondsen is een miljoen euro neergeteld voor het werk. De aquarel is het eerste experiment van Van Gogh met wandelende figuren en paartjes in een tuin.

Het werk van Van Gogh past volgens het Noordbrabants Museum binnen de ambitie om een overzicht te tonen van de Brabantse periode van de kunstenaar. Om de aankoop te vieren is het museum aanstaande zaterdag gratis toegankelijk voor het publiek.

Van Gogh woonde ruim anderhalf jaar bij zijn ouders in de pastorie in Nuenen. Hij maakte er meerdere werken in de tuin. Een daarvan, een schilderij, ging in de Tweede Wereldoorlog verloren, en is alleen bekend van zwart-witreproducties.

Privécollectie

De tuin van de pastorie in Nuenen is in 1903 vermoedelijk verworven door kunstcriticus en -pedagoog Hendrik Bremmer, die later adviseur werd van Helene Kröller-Müller. Na zijn dood bleef het werk in zijn familie en in 1969 belandde het in de privécollectie waaruit het museum het nu heeft gekocht.

De pastorie in de aquarel is sinds 1972 een rijksmonument en staat bekend als het Van Goghhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl