Ron Vlaar zien we de rest van het jaar niet meer terug bij AZ
NOS VoetbalAangepast

Vlaar niet, Haps wel tegen Zenit

De doelstelling is helder: AZ wil overwinteren in de Europa League. Dat is met een wedstrijd voor de boeg nog steeds haalbaar. Om het in eigen hand te houden moeten de Alkmaarders morgenavond winnen van Zenit. Maar winnen van de Russen is makkelijker gezegd dan gedaan. Zenit won tot nu toe alle wedstrijden in de poule en is ook met de sterkst mogelijke selectie naar Alkmaar afgereisd.

Tegenvaller voor AZ is dat de club tegen Zenit niet kan beschikken over Ron Vlaar. De verdediger raakte afgelopen weekend in het duel met Excelsior geblesseerd aan zijn kuit en komt de rest van het jaar niet meer in actie. Vlaar wordt in de verdediging vervangen door Derrick Luckassen.

Even leek het er bij de laatste training op dat Ridgeciano Haps het duel met Zenit ook zou moeten missen. Haps ging voortijdig weer terug naar de kleedkamer. Maar dat was slechts uit voorzorg, meldde trainer John van den Brom na afloop tijdens de persconferentie. "Hij had al last van een blessure en trainde zonder verdoving. Dat ging niet. Dus speelt hij morgen mét."

Van den Brom: we gaan uit van eigen kracht

Drie scenario's om te overwinteren

Om te overwinteren in de Europa League zijn er drie scenario's: bij winst op Zenit is de ploeg van Van den Brom zeker van een plek in de volgende ronde. Bij een gelijkspel kunnen ze ook nog door, mits de twee andere ploegen uit de poule, Maccabi Tel Aviv en Dundalk FC, gelijkspelen. Ook bij een eventueel verlies hoeft AZ de volgende ronde nog niet uit het hoofd te zetten, maar dan moeten Maccabi en Dundalk met 0-0 gelijkspelen.

Van den Brom: "We kennen de situatie. Je kan alles wel naar jezelf toerekenen, maar we moeten gewoon voor de winst gaan. Dan heb je alles zelf in de hand."

Stand Groep D

1. FC Zenit *5-15 (15- 5)
2. AZ 5- 5 ( 3- 8)
3. Dundalk FC5- 4 ( 4- 6)
4. Maccabi Tel Aviv 5- 4 ( 5- 8)
* al geplaatst voor de volgende ronde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl