Jongeren tijdens het slotdebat van de EU-jongerenconferentie over het tegengaan van radicalisering, april 2016
NOS NieuwsAangepast

EU wil jonge vrijwilligers naar rampgebieden sturen

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

De Europese Commissie richt een Europees korps van jongeren op dat kan worden ingezet om te helpen in rampgebieden en op andere plaatsen waar vrijwilligers nodig zijn. De jongeren krijgen zo de kans om werkervaring op te doen en tegelijkertijd wordt hun Europese gevoel aangewakkerd, zegt de commissie.

Iedereen tussen de 17 en 30 jaar oud kan zich inschrijven op een website. Vrijwilligersorganisaties kunnen uit die groep mensen hun ideale kandidaten kiezen. De uitverkorenen krijgen van Brussel een onkostenvergoeding.

Het korps kan worden ingezet na overstromingen, aardbevingen of ander natuurgeweld. De EU wil meer hulp bieden na dit soort rampen en dit is een van de manieren om dat te doen. Daarnaast kunnen de vrijwilligers aan de slag in bijvoorbeeld ouderenzorg en bij de opvang van vluchtelingen.

EU-commissaris Marianne Thyssen (links) bij de introductie van het vrijwilligerskorps

Worden jongeren dan niet vooral ingezet als goedkope arbeidskrachten? Eurocommissaris Marianne Thyssen denkt van niet. "Niemand moet iets doen. We creëren alleen maar kansen. De bedoeling is uiteindelijk om vaardigheden op te doen en zo uiteindelijk veel gemakkelijker toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt."

Minder hoog opgeleid

Er is nog een tweede doel: jongeren moeten zich meer verbonden gaan voelen met Europa. Voor studenten is er al een project met dat doel: het Erasmusprogramma. Het nieuwe korps moet ook jongeren met een minder hoge opleiding de grens over krijgen.

Thyssen: "We moeten ons verbonden voelen met elkaar in Europa. We leven in een steeds grotere wereld. Dus moet je een stapje over de eigen landsgrens zetten. Werken in een andere taal, in een ander land, in een ander cultuur, dat is iets wat mensen verrijkt en hun extra troeven geeft om later de stap te zetten in de echte arbeidswereld."

De eerste vrijwilligers moeten in juni volgend jaar aan de slag zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl