NOS VoetbalAangepast

Ajax-Liverpool: het duel dat niemand zag

Ajax - Liverpool in de mist

Ajax-Liverpool, 7 december 1966. Het Europa Cup 1-duel dat precies vijftig jaar later in de geschiedenisboeken staat als 'de mistwedstrijd'. Het duel ook waarin de internationale voetbalwereld voor het eerst kennismaakt met Johan Cruijff. Ajax verpulverde het grote Liverpool met 5-1.

Al voor de aftrap hangt er een dikke witte damp in het Olympisch Stadion. Maar het is juist Liverpool, de regerend kampioen van Engeland, dat wil spelen. De legendarische coach Bill Shankley denkt dat de trip naar Amsterdam een formaliteit is en een paar dagen later wacht de ontmoeting met Manchester United in de Engelse competitie. Ook Ajax wil spelen want het stadion zit vol met supporters.

Engelsen schoppen er op los

De Italiaanse scheidsrechter Antonio Sbardella zegt dat hij beide doelen kan zien, dus wordt er afgetrapt. De rest is historie. Bij rust leidt Ajax met 4-0, de gefrustreerde Engelsen schoppen er vervolgens flink op los, maar kunnen niet voorkomen dat het uiteindelijk 5-1 wordt.

Cees de Wolf, Johan Cruijff, Klaas Nuninga (2) en Henk Groot zijn de doelpuntenmakers. Ook bij de return in Liverpool houdt Ajax stand: 2-2.

Johan Cruijff op 7 december 1966 tegen Liverpool

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl